Ubaydullah Hussain møtte tidligere i juni til ankebehandlingen av to straffesaker i Borgarting lagmannsrett. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Dom faller i saken mot Ubaydullah Hussain

Mandag faller dom i ankesaken mot islamisten Ubaydullah Hussain. Han er tiltalt for å ha oppfordret til terror og for å ha kommet med trusler og hatefulle ytringer.

Påtalemyndigheten har slått sammen to saker i anken som denne måneden har vært oppe til behandling i Borgarting lagmannsrett.

I oktober i fjor ble Ubaydullah Hussain frikjent i Oslo tingrett for flere ganger å ha oppfordret til terror ved å hylle flere terrorister og terrorhandlinger. Disse ytringene ble kjent via Facebook. Påtalemyndigheten er på sin side ikke enig i tingrettens vurderinger og har anket frifinnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken regnes som prinsipielt viktig, og den vil trolig gå helt til Høyesterett før den blir endelig avgjort.

I en separat sak ble Hussain i februar i fjor dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot norske jøder, mot FFI-forsker Brynjar Lia og mot to journalister. Han ble samtidig frikjent for hatefulle ytringer på Facebook. I denne saken har påtalemyndigheten anket både straffeutmålingen og frifinnelsen.

Hussain har nektet straffskyld. Han nektet også å forklare seg i ankesaken.

Den 29 år gamle norskpakistaneren ble først kjent i offentligheten som talsmann for den ytterliggående islamistgruppen Profetens Ummah i 2011.

Straffesaker mot Ubaydullah Hussain

* Ubaydullah Hussain (29) ble i februar 2014 dømt i Oslo tingrett til 120 dagers fengsel for trusler.

* Fra 20. januar til 3. november året i forveien hyllet Hussain på sin Facebook-profil fire terrorhandlinger og la ut et foto av dømte terrorister. For dette ble han tiltalt for oppfordring til terror, men Oslo tingrett frikjente ham. Hussain mener selv at utsagnene omfattes av ytringsfriheten.

* Saken om ytringene på Facebook regnes som prinsipielt viktig, og det er ventet at den vil gå helt til Høyesterett før det foreligger en rettskraftig avgjørelse.

* Det nasjonale statsadvokatembetet valgte å anke begge sakene. Behandlingen av disse startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag 9. juni. Det var satt av fire dager til behandlingen. Dom faller mandag 22. juni.

NTB

Les også
Ubaydullah Hussain må vitne i terrorsak
Les også
Provokasjon til debatt
Les også
Den vanskelige ytringsfriheten
Les også
Drar parallell til Israel-innlegg av Gro Wenske
Les også
Ubaydullah Hussain nekter straffskyld