BOMPE: Gresk politi sikrer spor etter at en brevbombe ble sendt til den franske ambassaden i Aten torsdag. Pakken var en av mange som er sendt både til utlandet og til flere ambassader i Aten. Foto: Yannis Behrakis, Reuters/Scanpix

Diskuterer økt sikkerhet etter pakkebomber

Europeiske og amerikanske flysikkerhetseksperter vurderer strengere tiltak etter pakkebombene fra Hellas og Jemen.

Ekspertene samles til et lukket møte i Brussel fredag. Møtet kommer i kjølvannet av pakkebombene i Hellas og bombene som ble forsøkt sendt fra Jemen til USA i forrige uke.
Ekspertene skal gjennomgå dagens sikkerhetstiltak og forberede anbefalinger for et ordinært møte mellom EUs innenriksministre mandag.
- Spørsmålet blir hva vi gjør fremover, sier en diplomat til nyhetsbyrået AFP.
Diplomaten understreker at det ikke bli fattet noen beslutninger på ekspertmøtet fredag.
Møtet arrangeres av Belgia, som har formannskapet i EU dette halvåret. Også en amerikansk sikkerhetsekspert er invitert til møtet.

Gjenopptar flyforsendelser

Samtidig startet Hellas fredag opp igjen forsendelsene av flypost til utlandet. All flypost ut av landet ble stanset i to døgn etter bølgen av pakkebomber tidligere i uka.
- Forsendelsene ble gjenopptatt ved midnatt natt til fredag, sier en talsvinne ved den internasjonale flyplassen i Aten.
Den greske brevbombeaksjonen ble avdekket mandag da to bevæpnede menn ble pågrepet med en pakke med eksplosiver, adressert til Frankrikes president Nicolas Sarkozy.
I alt 14 pakker med eksplosiver er oppdaget. Ingen av pakkene har kostet menneskeliv.

Terrorsiktet

De fleste av dem ble sendt til ambassader i Aten, men det ble også oppdaget pakker adressert til Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes italienske kollega Silvio Berlusconi.
De to grekerne som er pågrepet i forbindelse med pakkebombene i Hellas, er siktet for terrorisme. En av de siktede var etterlyst av politiet for medlemskap i den venstreekstreme gruppen Conspiracy of Fire Nuclei. Gruppen omtales som en urban geriljagruppe, og den er hittil kjent for brannbomber og ildspåsettelser med statlige bygninger og politikerboliger som mål.