ULOVLIG: Sju av ti ungdommer i alderen 10 til 15 år som er trukket inn i undersøkelsen, oppgir at det å skrive stygt og sårende om andre på nett og mobil kan være ulovlig. Illustrasjonsfoto: Elena Elisseeva, ScanStockPhoto

Digitalmobbing kan gi fengsel

Men det er det ikke så mange ungdommer som vet.

Telenor har som én av partnerne i antimobbingsprosjektet «Bruk Hue», gjennomført en undersøkelse om barn og unges holdninger til digital mobbing. Sju av ti ungdommer i alderen 10 til 15 år som er trukket inn i undersøkelsen, oppgir at det å skrive stygt og sårende om andre på nett og mobil kan være ulovlig.

Undersøkelsen ble presentert tirsdag på Ris ungdomsskole i Oslo, der statssekretær Lisbet Rugtvedt på vegne av sin sjef, kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), slo et slag for «Bruk Hue»-turneen. Den har hittil besøkt 150 ungdomsskoler med over 38.000 elever og 6.800 foreldre. I løpet av våren vil nye 50 ungdomsskole med vel 15.000 elever og 5.000 foreldre få besøk av turneen.

Oppleves ille

Mobbeundersøkelsen forteller at unge opplever at det er lettere å si noe stygt om andre på nett og mobil enn ansikt til ansikt. Åtte av ti mener at stygge kommentarer oppleves like ille eller verre når de forekommer skriftlig digitalt enn verbalt.

Av undersøkelsen går det videre fram at det er høy kjennskap hos unge mellom 10 og 15 år til at mobbing kan få alvorlige konsekvenser for dem som blir mobbet. 84 prosent oppgir at mobbing på nett og mobil kan føre til depresjoner og andre alvorlige problemer hos dem som blir mobbet.

Bare én av ti mener at erting eller mobbing på nett og mobil ikke er like alvorlig som å gjøre dette ansikt til ansikt.

Siden 2009

Røde Kors, Barnevakten, Telenor og Medietilsynet opplyser at de siden 2009 har jobbet systematisk mot digital mobbing. Hver av samarbeidspartnerne oppgir at de har bidratt med innsikt, kompetanse og teknologi i arbeidet som skal forebygge digital mobbing, gjennom å spre kunnskap om hvordan unge og deres foreldre bør håndtere digitale mobbesituasjoner.

Samlet sett er mobiltelefonen den kanalen barn og unge helst bruker når det skal kommunisere med andre, men SMS og telefonsamtalen utfordres av Facebook som den foretrukne kanalen for kommunikasjon. Det er, mener samarbeidspartnerne, verdt å merke seg at halvparten av de unge som er med i undersøkelsen er under Facebooks aldersgrense på 13 år.

Omtrent halvparten av barna oppgir i undersøkelsen at deres foreldre i stor grad vet hvilke nettsider de bruker tid på. Fire av ti mener at foreldrene til en viss grad har oversikt, mens omtrent hvert tiende barn opplever at foreldrene ikke har peiling på hvor på nettet deres barn tilbringer tiden.

NTB