Diakoni, ikke misjon, fikk TV-aksjonen

Kirkens Nødhjelp skal gi én millioner mennesker rent vann gjennom TV-aksjonen neste år. Digni nådde ikke opp etter å ha søkt tre år på rad.

Da de an­sat­te i Kir­kens Nød­hjelp skul­le gå til mid­dags­bor­det på som­mer­fes­ten ons­dag kveld, kom det en te­le­fon fra NRK: Or­ga­ni­sa­sjo­nen er til­delt TV-ak­sjo­nen 2014.

- Det var vold­som jubel og gle­des­tå­rer, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Anne-Ma­rie Hel­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De viss­te at inn­sam­lings­rå­det skul­le møtes, men hadde ikke ven­tet å få be­skjed om ut­fal­let før dagen etter.

- Vi hadde et håp om å få ak­sjo­nen, men det er knall­hard kon­kur­ran­se, sier Hel­land.

Vann og sa­ni­tet

Pen­ge­ne skal gå til å sikre til­gang på rent vann og tryg­ge sa­ni­tæ­re for­hold i flere land i Asia og Afri­ka under slag­or­det «vann til en mil­lion».

- Hvor­for sat­ser dere på rent vann?

- Fordi det er en av de liv­gi­ven­de res­sur­se­ne vi leg­ger for lite vekt på og som blir ska­de­li­den­de under klima­end­rin­ge­ne. Skit­tent vann er grunn til at mange barn dør og syk­dom­mer spres. Mange av kon­flik­te­ne i ver­de­ne har ut­spring i kamp om res­sur­ser.

Over 200 mil­lio­ner

Kir­kens Nød­hjelp har hatt TV-ak­sjo­nen tre gan­ger før.

- Det gir en unik mu­lig­het til å vise frem hvem vi er og hva vi gjør i dag gjen­nom våre sam­ar­beids­part­ne­re, som i en rekke til­fel­ler er kir­ker. Vi er eid av nors­ke kir­ker, og det får vist frem at de nors­ke kir­ke­ne er en del av de ver­dens­vide kir­ke­ne, sier Hel­land.

De inn­sam­le­de mid­le­ne skal bru­kes over fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vri­ent

Digni, pa­ra­ply­or­ga­ni­sa­sjon for ut­vik­lings­ar­bei­det til 19 mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner og kirke­sam­funn, hadde i år søkt om TV-ak­sjo­nen for tred­je år på rad. På for­hånd hadde de vars­let at de tro­lig ikke kom­mer til å søke på lang tid hvis de ikke nådde opp denne gan­gen. Ikke siden 1982 har Digni hatt TV-ak­sjo­nen, da som for­lø­pe­ren Norsk Mi­sjons­råd.

Se­nior­råd­gi­ver Jan-Ei­vind Vium­dal gra­tu­le­rer Kir­kens Nød­hjelp med til­de­lin­gen.

- De gjør masse godt ar­beid, sier han.

For Vium­dal og Digni kom ikke av­sla­get som en vel­dig stor over­ras­kel­se.

- Vi hadde en fø­lel­se av at vi ikke ville nå opp. Vi er en pa­ra­ply­or­ga­ni­sa­sjon med mange hen­syn å ta. Søk­na­den vår om­fat­tet mange te­ma­er, mens det nok gjør seg med en klar og ty­de­lig pro­fil når man skal søke TV-ak­sjo­nen. Så blir det bare spe­ku­la­sjo­ner fra min side, men det er mulig det er litt po­li­tisk ukor­rekt å være mi­sjo­ne­ren­de. Kan hende det er tryg­ge­re å velge Kir­kens Nød­hjelp som bare sat­ser på bi­stand, sier han.

- Jeg tror ikke det, sva­rer ge­ne­ral­sek­re­tær Hel­land i Kir­kens Nød­hjelp.

- Kon­kur­ran­sen er så hard at jeg tror år­sa­ken er at vi har klart å fo­ku­se­re på ett tema i vår søk­nad og vist at vi har his­to­rie og kom­pe­tan­se på dette om­rå­det. Da vi hadde TV-ak­sjo­nen for 12 år siden fo­ku­ser­te vi kun på hiv/AIDS, sier Hel­land og un­der­stre­ker at de er en dia­ko­nal or­ga­ni­sa­sjon, ikke en ren bi­stands­or­ga­ni­sa­sjon.

Vium­dal tror også en­kelt­med­lem­mer i Digni, som Frel­ses­ar­me­en, i langt stør­re grad vil ut­for­me egne søk­na­der i frem­ti­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TV-aksjonen

Rundt 100.000 bøssebærere og andre frivillige deltar hvert år i aksjonen, som de siste tre årene har innbrakt mer enn 200 millioner kroner hver gang.

De tre siste årene har aksjonen samlet inn penger til Norsk Folkehjelp, Amnesty og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Det var 15 søkere til TV-aksjonen for 2014.

Les også
TV-aksjonen 2014 til Kirkens Nødhjelp