Dette skjer når Stortinget skal votere over mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug

Stortingsmøtet starter kl. 10. Mistillitsforslaget mot Listhaug, som Rødt har fremmet, behandles som første sak ut.

Debatten starter med at de parlamentariske lederne fra alle partiene får inntil ti minutters innledende innlegg. Så blir det tilsvarende for medlemmer av regjeringen, og deretter en fri debatt.

Det blir votering ved navneopprop umiddelbart etter at saken er behandlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge kilder i Høyre flere medier har snakket med, vil statsminister Erna Solberg fremme kabinettsspørsmål og gå av, dersom flertallet vedtar mistillit mot Listhaug.

Alle opposisjonspartiene, med unntak av KrF, har gjort det klart at de vil stemme for mistillit, også etter et eventuelt kabinettsspørsmål fra statsministeren.

 

KrFs landsstyre vedtok enstemmig mistillit til Listhaug mandag, men har ikke uttalt om partiet likevel kommer til å bøye av for et kabinettsspørsmål for å forhindre at regjeringen går av.

Kabinettsspørsmål er et pressmiddel en regjering kan bruke overfor Stortinget for å få en sak vedtatt.

Når en regjering eller et regjeringsmedlem truer med å forlate sin stilling om ikke det nødvendige flertall stemmer for, stiller de kabinettsspørsmål.

I Norge har kabinettsspørsmål blitt brukt en rekke ganger. Regjeringene Kåre Willoch i 1986 og Kjell Magne Bondevik i 2000 gikk av som følge av kabinettsspørsmål som ikke fikk den nødvendige støtte.

Et mistillitsforslag kan rettes mot regjeringen samlet eller enkelte av dens medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dersom mistillitsforslaget får flertall i Stortinget, har regjeringen eller statsrådene vedtaket gjelder, en rettslig plikt til å gå av.

I norsk parlamentarisk praksis har mistillitsforslag forekommet ofte, men bare få ganger er det blitt vedtatt. Blant de mest kjente er mindretallsregjeringen til Einar Gerhardsen som ble felt i 1963 etter Kings Bay-saken.

(Kilde: Store norske leksikon)

 

 

KOMMENTAR: «Listhaugs frimodighet og standhaftighet er viktige faktorer. Men like viktig er nok det at hun snakker åpent...Posted byDagen on 19. mars 2018

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom statsministeren ikke ordner opp og i tillegg selv velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det svært...Posted byDagen on 19. mars 2018