Dette kan skape kaos på valgdagen i USA

Påstander om utstrakt valgfusk, hacking av valgsystemer og trusler mot velgere er blant det som kan skape problemer på valgdagen i USA.

Lange køer og folk som gir opp på grunn av ventetiden er det vanligste problemet som har oppstått tidligere.

Landets fragmenterte valgsystem, der de 50 delstatene og hovedstaden Washington selv arrangerer valget i sine områder, gjør det vanskelig å ramme valget på sentralt nivå. Men lokalt er det en rekke ting som kan gå galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hackerangrep

Få tror et hackerangrep kan endre resultatet, men det kan skape kaos og usikkerhet på valgdagen. Det kan igjen så tvil om resultatet.

IfølgeThe New York Times frykter myndighetene flere ulike typer angrep. De er blant annet redd noen tukler med listene som sier hvem som kan stemme og i hvilken valgkrets. Listene var tidligere på papir, men er nå i elektroniske databaser.

En annen mulighet er å skape kaos ved å fôre mediene med falske resultater og få dem til å erklære feil vinner og slik skape forvirring.

Datamaskinene mange amerikanere bruker til å stemme, kan i teorien angripes av hackere. Et angrep på infrastrukturen ellers i samfunnet kan gjøre det vanskeligere for folk å komme seg til valglokalene.
 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Valgfusk

Donald Trump har gjentatte ganger sagt at han tror valget er «fikset» gjennom utstrakt valgfusk.

Han har ikke lagt fram noen bevis for å understøtte sine påstander, og de beste undersøkelsene på området viser at det er svært få tilfeller av at noen stemmer i andres navn eller uten at de har stemmerett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valgene i de fleste vippestatene administreres av republikanere. I tillegg er det både demokrater og republikanere som undersøker om ting går riktig for seg.

Men det skal ikke mange mistenkelige tilfeller til før det kan utløse protester og så tvil om valgresultatet.

Skremte velgere

For å motvirke valgfusk har Trump oppfordret sine tilhengere til å dra til valglokaler som «valgobservatører». Det tolker mange som en oppfordring til å forsøke å skremme Clinton-velgere.

I Cleveland i vippestaten Ohio har en føderal dommer utstedt en rettsordre som forbyr Trump-kampanjen eller det republikanske partiet å gjøre det. Hvis noen bryter ordren, kan de dermed straffes for forakt for retten.

Det demokratiske partiet har gått til en rekke søksmål fordi de mener republikanerne forsøker å hindre minoriteter fra å stemme ved å inngi frykt.

Vær og vind

Kraftig regnvær kan føre til at terskelen for å ta seg til stemmelokalene og stå i kø blir høyere. Snø og frost kan skape problemer i trafikken.

Det er ikke ventet kraftig uvær noe sted i USA på valgdagen, ifølgeThe Weather Channel. Det er i hovedsak meldt fint vær i det meste av landet.

Små marginer og ingen klar vinner

I 2000 tok det mange uker før valgvinneren var klar på grunn av svært liten margin i den avgjørende vippestaten Florida.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant annet erklærte flere TV-kanaler George W. Bush som vinner før Florida var ferdigtelt, men de måtte senere trekke tilbake meldingene.

Dårlig utformede stemmesedler som i noen tilfeller var vanskelig å tolke for tellemaskinene, var blant årsakene til kaoset.

Det førte til langvarige runder med nytelling og runder i rettssystemet. Høyesterett satte foten ned og stanset tellingen 36 dager etter valget – noe som innebar at valgseieren gikk til Bush.

Trump «vant sin første stat»:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.