AUSCHWITZ: Stiftelsen Hvite busser vil modernisere reiser til konsentrasjonsleire. Bildet er fra Auschwitz i Polen.

- Dette er en nedgradering av Holocaust

Det er delte meninger om utspillet til styreleder i stiftelsen Hvite busser. Han vil modernisere reiser til konsentrasjonsleirene, og ønsker turer til Utøya.

- Jeg opplever dette som en nedgradering av alvoret i Holocaust, sier Samuel Steinmann til Dagen. Han er nå den eneste norske jøden igjen av de som opplevde deportasjonen i 1942.

- Konsentrasjonsleirene og Utøya er to vidt forskjellige ting. Den ene har med jødeforfølgelsen å gjøre, mens den andre var en ren terroraksjon, legger han til.

Han håper ikke at turene til konsentrasjonsleire skal erstattes med reiser til Utøya eller andre steder, men håper at det kan være rom for begge deler.


FAKTA OM Hvite Busser:En stiftelse som siden 1992 har arrangert turer for skoleelever til nazistenes konsentrasjonsleireFormålet er å bidra til økt kunnskap om menneskerettigheter og oppfordre elever til å vise personlig ansvar.Stiftelsens navn kommer fra de hvite bussene som ble brukt til å sende hjem overlevende etter krigen.

En god ide

Styreleder Rune Gerhardsen i Hvite busser innser at det er stor forskjell på konsentrasjonsleire og terroren som rammet Norge i fjor. Men han mener at reiser til Utøya er en god ide.

- Vi kan trekke en direkte linje fra Adolf Hitlers tankegods, via for eksempel massakren i Srebrenica, til Anders Behring Breivik. Hele tiden er det den samme ideologiske arven, den samme tanken om at noen skal bestemme hvem som skal leve eller dø, som motiverer grusomhetene. Det er viktig for oss som arrangerer disse turene at vi vil vise fram også andre steder hvor det samme menneskesynet har skapt store menneskelige lidelser, sier Gerhardsen til Dagsavisen.

Stiftelsen Hvite busser har siden 1992 arrangert turer for skoleelever til nazistenes konsentrasjonsleire fra andre verdenskrig. Stiftelsens navn kommer fra de hvite bussene som ble brukt for å sende hjem overlevende fanger fra konsentrasjonsleirene.


Berlin må besøkes

Den kjente NRK-profilen Jahn Otto Johansen mener at det er viktig å fortsette de historiske turene til konsentrasjonsleire.

- Men jeg har ikke noe imot at det også reises til Utøya, hvor de unge kan få reflektere over ondskapen og hva den ekstreme rasismen kan føre til.
Like viktig er det at Hvite busser har turer til Europa, der de unge får komme til leirer som Auschwitz og Sachsenhausen. Men de bør bruke mer tid i Berlin, hvor det er mange minnesmerker og spor etter jødene, sier Jahn Otto Johansen til Dagen.

Da vi ringer ham for å få en kommentar, er han nettopp på besøk i Berlin og studerer slike steder.

Johansen legger til at det er viktig at skoleelever også får et innblikk i det nye Tyskland.

- Det moderne Tyskland har tatt et oppgjør med fortiden som ingen andre europeiske nasjoner. I tillegg til at de unge blir minnet om elendigheten og djevelskapen under Holocaust, kan de også få se hvordan den tyske stat har bearbeidet fortiden, sier Jahn Otto Johansen.


- Åpner for nye tanker

Direktør Guri Hjeltnes ved Senter for studier av Holocaust og livsynsminoriteter (HL-senteret) hilser velkommen at Hvite busser åpner opp for nye tanker om hvor de skal tilby reiser for skoleelever.

- Dette er spennende tanker, og jeg vil berømme styret for deres utspill. Så kan vi heller diskutere hvilke steder som kan være aktuelle å besøke, sier Hjeltnes i en kommentar til Dagen.

Hun viser til at det kan være mange steder i Norge der ungdommer kan lære om det som skjedde under krigen.

- Det er viktig at Hvite busser tenker nytt, for det er en utfordring at alle tidsvitner snart er borte. Men hvis de har gode program og opplegg, så er det fortsatt aktuelt å ha reiser til konsentrasjonsleirene, sier Guri Hjeltnes.

Hun legger til at det vil være spørsmål om kapasitet hvis Hvite busser satser mer på besøk på norske steder. Da kan det også være naturlig å fase ut noen av de tidligere turene til Polen og Tyskland.

(Dagen)