– Det viktigste er å skape trygghet

Vågsbygd menighet åpner kirkedørene i ettermiddag for ei bygd i sorg og sjokk etter drapet på 14 år gamle Jakob.

Det var 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk som ble knivdrept av en ukjent person ved Wilds Minne skole som ligger Lundsida i Kristiansand.

Iakob var elev i klasse 9B ved Fiskå skole som er en ren ungdomsskole. Han døde ved 18-tiden mandag av skadene etter knivangrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tenner lys

På tirsdager er det alltid åpen kirke i Vågsbygd. Det er en grufull tilfeldighet at behovet for åpne dører faller på en dag da det uansett ville vært folk til stede for å imøtekomme behov de besøkende måtte ha.

– Det er ellers ganske vanlig å åpne kirka når det har skjedd noe som vedrører mange, sier sokneprestNils Terje Andersen i Vågsbygd til Dagen.

I Vågsbygd har de, som i mange andre kirker, en lysglobe der lys kan plasseres og tennes. Det er også mulig å tenne små telys som kan settes andre steder i kirken.

I ettermiddag vil det være både prest, diakon, kateket og ungdomsarbeidere samt frivillige voksne i menigheten.

– Vi vil være nok voksne til å kunne håndtere dette, sier Andersen som vektlegger at han har full tillit til Fiskå skoles egen håndtering. Det er på skolen den viktigste jobben gjøres, mener han.

Han viser til at det er minnesamvær på skolen i formiddag. Det fant sted fra klokka 9.30 til 10.00 for alle på skolen. Etterpå var elevene samlet i sine klasser. Skoledagen i dag avsluttes klokka 13.00.Vågsbygd menighet trer så støttende til utover ettermiddagen.

Trenger trygghet

– Hva kan kirken bidra med i en slik situasjon?

– Det viktige er at det er elevenes behov som teller. Det er skolen som ivaretar elevene, men vi vil være en støtte rundt og gi ungdommene et sted hvor de kan få snakket om det som har skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er samtalen det viktige redskapet nå?

– Ja, og i tillegg til å få snakke sammen, er det viktig å være sammen. Kanskje er det enda viktigere. Det er derfor vi åpner kirka. Her kan man være stille, prate eller gjøre ting sammen.

– Hva er det største behovet nå?

– Det er uhyggelig det som har skjedd, og politiet har ikke tatt noen drapsmann. Det viktigste basisbehovet nå er at folk midt i det uhyggelige skal føle seg trygge, sier Andersen som i løpet av sin tid i Vågsbygd ikke har vært oppe i noen situasjon som tilsvarer den de nå er i. Men han tror den lokale menigheten kan bidra til at unge tenåringer i Vågsbygd kan finne fotfeste etter det dramatiske som har funnet sted med en av deres jevnaldrende.

Vanskelig skoledag

– Det er vanskelig å drive ordinær skole på en dag som dette, skriver rektor Oddvar Vik ved Fiskå skole på skolens nettside.

– Det blir viktig å være sammen og snakke om det vonde. Så vet vi også at det kan være godt for ungdom å gå inn i sine kjente rutiner, skriver Vik videre.

Julegudstjeneste

Samarbeidet mellom kirken og skolen er godt i Vågsbygd, ifølge sokneprest Andersen som har vært bygdas prest i 12 år. I år som ellers er det satt opp skolegudstjeneste før jul. Den finner sted mandag 19. desember.

Den vil jo være preget av julens innhold, men også av situasjonen som elevene er i, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Underlig stemning

Drapene mandag fant sted innenfor Lund menighets sognegrenser. Folk på Lund er sterkt preget.

I Lund menighet er det tunge dager nå, også fordi den drepte Tone Ilebekk jobbet i barnehagen som ligger i menighetens bygning, bokstavelig talt vegg i vegg med menighetskontoret og kirkesalen.

– Det er en underlig stemning på Lund i dag etter drapene som skjedde ved Wilds Minne skole som ligger sentralt på Lund, sier sokneprest Helge Smemo til Dagen.

Menigheten drev tidligere barnehage i en fløy av menighetsbygningen, men satte for en tid tilbake driften av barnehagen ut til et privat selskap. Avdøde Tone Ilebekk var ansatt hos dette selskapet. Hun var også bosatt i sognet og medlem i Den norske kirke. Det er god og jevnlig kontakt mellom barnehagens ansatte, barna der og menighetens stab.

– Alle er berørt, og dette er dypt tragisk, sier sokneprest Smemo.