Om ikke lenge vil disse konfirmantene bli å se i en reklamefilm for 'Det store gjestebudet - jeg var fremmed og dere tok imot meg», et konfirmanopplegg i regi av KIA. Fremst fra venstre: Mathilde Bjørkås, Panteli Karachristianidis, Annichen Zetterstrøm, Rebecca Vilgunn Risbakken og Alesya Zaytserva. Bak fra venstre: Benjamin P. Skuvtveit og Daniel E. H. Grimsrud.

«Det store gjestebudet»

Konfirmanter i Stavanger har fokus på mer enn sin egen konfirmasjonsfest. Lørdag steller de i stand internasjonalt gjestebud i Folkets Hus i Stavanger.

45 konfirmanter i St.Johannes, Varden og Vassøy menigheter på Storhaug i Stavanger har siden i september prøvd ut undervisningsopplegget «Det store gjestebudet - jeg var fremmed og dere tok imot meg».

- Opplegget er det eneste som satser på integrering av innvandrere, og det er kjempekjekt å erfare at undervisningsplanene har fungert så bra, sier prosjektleder Christina Swan Milsom i Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) Rogaland.



Bedre på innvandring

Undervisningsopplegget de 45 konfirmantene følger er i regi av KIA Rogaland, som har fått trosopplæringspenger for å utarbeide og prøve ut konfirmantopplegget.

- Prosjektet setter fokus på viktigheten av integrering av innvandrere, bekjemping av fordommer og rasisme, og tiltak som ungdom kan gjøre for å skape integrering og inkludering av våre nye landsmenn. Målet med prosjektet er å hjelpe menigheter til å bli bedre på integrering, og å bevisstgjøre ungdom på deres ansvar i møte med mennesker med ulik kulturell bakgrunn, sier Melsom.

Utprøvingen av undervisningsopplegget er lagt til en bydel i Stavanger som har en mye høyere gjennomsnitt av innvandrere enn ellers i Rogaland. Rundt 14 prosent av innbyggerne i bydelen kommer fra andre deler av verden enn Norge. Det viser også igjen i konfirmantflokken. De snakker norsk, men har røtter til alle verdenshjørner. De er også som ungdommer flest, lar seg rive med av kjekke aktiviteter og spennede oppgaver. Den dagen Dagen Magazinet møter noen av konfirmantene, er de i startfasen på å lage en egen reklamefilm for undervisningsopplegget. Filmen skal vises i alle landets menigheter, og det skremmer dem ikke fra å stille opp.



I bresjen for festen

- Vi kan lese i Bibelen at også Jesus identifiserte seg med innvandrere. Han sa at «den som tar i mot den fremmede, tar i mot meg». Det er sterk bibelsk og kristen basis for å ta vare på de fremmede i landet en bor i, og for å være imøtekommende og et godt medmenneske til mennesker som gjerne føler seg utenfor. Kirken bør derfor være av dem som bryr seg om innvandrere og integrering, sier Melsom.

Hun har stor tro på at konfirmanter kan lede foreldre, samfunn og menigheter til å bry seg om innvandrere og fremmede. Når konfirmantene i Stavanger lørdag inviterer til internasjonal fest, er det de selv som står i bresjen for hele arrangementet. En av konfirmantene er konferansieren, og konfirmantene selv har hatt ansvar for å sende ut innbydelser og å planlegge festen. Flyktninger, innvandrere og andre med flerkulturell bakgrunn er spesielt inviterte til gjestebudet, sammen med konfirmantenes familier.

- Det er plass til 450 personer i Folkets Hus, og vi håper å fylle lokalet med minst 200 mennesker. Gjestebudet vil bestå av mat, kaffe og kaker, musikk, multimedie-innslag og varierte kulturelle innslag. Det blir også underholdning og apeller om å leve sammen i flerkulturelt fellesskap; der hver enkelt, uansett nasjonalitet eller bakgrunn, anerkjennes som likeverdige og verdifulle i seg selv, sier Melsom.

Hun sier at målet med selve gjestebudet er å skape en arena der interkulturelle vennskap og dialog kan utvikle seg, der mennesker fra ulike kulturelle og etniske bakgrunner som ellers ikke ville ha hilst på eller snakket med hverandre, får møtes. Melsom tror gjestebudet vil være en øye-åpner for flere som tidligere ikke engang har snakket med noen med en annen kulturell bakgrunn.

- Vi tror også ungdom har et stort engasjement og potensiale til å engasjere sine foreldre, venner og andre mot rasisme på en enda mer effektiv måte enn om voksne skulle gjort det. Vi ønsker at gjestebudet skal bli et årlig arrangement i Storhaug bydel, og noe som vil sette fokus på integrering i lang tid fremover, sier Melsom.

Etter prosjektets utprøvingsfase skal undervisningsopplegget markedsføres og gis bort til menigheter i hele Norge.


DM