Den kristne sosialisten

Hun har gjort kometkarriere i Arbeiderpartiet de siste årene. Det nye sentralstyremedlemmet Else-May Botten (39) avviser at hun er Aps kristne alibi.

Søndag valg­te Ar­bei­der­par­ti­ets lands­møte Else-May Bot­ten inn i Ar­bei­der­par­ti­ets sen­tral­sty­re fram­for kul­tur­mi­nis­ter Hadia Tajik. Den krist­ne nord­vest­len­din­gen har gjort en rask kar­rie­re i parti­or­ga­ni­sa­sjo­nen. Næ­rings­po­li­ti­ke­ren er nå i slut­ten av sin førs­te stor­tings­pe­rio­de.

- Det er vir­ke­lig en til­lits­er­klæ­ring. Jeg har job­bet ri­me­lig hardt helt siden jeg kom inn i Møre og Roms­dal fyl­kes­ting i 2003, og er glad for å få denne mu­lig­he­ten, sier Bot­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

In­spi­rert av olde­far

Hun er vokst opp med en sterkt tro­en­de mor som dro henne med på søn­dags­sko­le og yng­res. Der fikk hun med seg ver­di­er hun set­ter stor pris på i dag.

- Sam­fun­net tren­ger at vi har en tro og et høy­ere per­spek­tiv på me­nin­gen med livet. Hvis vi fjer­ner oss fra det, blir vi mer utryg­ge, sier stor­tings­re­pre­sen­tan­ten. Hun er også med­lem av Krist­ne Ar­bei­de­re.

- Er du Ar­bei­der­par­ti­ets alibi for å nå inn til kris­ten­fol­ket?

- Nei, det kan jeg aldri for­stå. Jeg er meg selv, så får folk like meg eller ikke. Jeg vil jobbe etter hjer­tet. Det er ikke noe skue­spill her, det kom­mer rett fra levra, smi­ler Bot­ten og ler.

Sær­lig so­li­da­ri­tets­tan­ken hos so­sial­de­mo­kra­te­ne er vik­tig for Bot­ten. Hun for­tel­ler om olde­fa­ren som på be­gyn­nel­sen av 1900-tal­let var in­du­stri­ar­bei­der og ble syke­meldt i to år da han ødela ryg­gen. Hjem­me satt kone og syv barn, og det fan­tes ikke noen syke­lønns­ord­ning eller støtte­ap­pa­rat. Da tok kol­le­ga­ene grep og gav ham en viss pro­sent av løn­nen sin.

- Den so­li­da­ri­te­ten mo­ti­ve­rer meg.

Troen tros­ser parti­gren­ser

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bot­ten fryk­ter at en re­gje­ring med Høyre og Frem­skritts­par­ti­et vil rive ned vel­ferds­sam­fun­net som so­sia­lis­te­ne har brukt så mange år på å bygge opp.

- Det hand­ler om helt ulike po­li­tis­ke prio­ri­te­rin­ger.

Hun er en ekte Ap-er som vil av­vik­le kon­tant­støt­ten grad­vis, ha stren­ge­re over­våk­ning over re­li­giø­se sko­ler, og li­be­ra­li­se­re bio­tek­no­logilo­ven. Det vil si å til­la­te egg­do­na­sjon, tid­lig ul­tra­lyd for alle og as­sis­tert be­frukt­ning for ens­li­ge. At det skal flyt­te etis­ke gren­ser og gjøre det let­te­re å åpne for sur­ro­ga­ti, er hun ikke be­kym­ret for.

- Veien fram til sur­ro­ga­ti tror jeg er gans­ke lang, sier sen­tral­styre­med­lem­met.

- Hva ten­ker du om at kon­ser­va­ti­ve krist­ne grup­per mener at Ar­bei­der­par­ti­et job­ber for å gjøre sam­fun­net mer se­ku­lært og livs­syns­nøy­tralt?

- Jeg opp­le­ver det ikke sånn. Da kri­sen ram­met Norge 22. juli var det na­tur­lig for folk å komme til kir­ken. Jeg tror kir­ken er en plass der folk føler seg hjem­me, og føler at det er rom for dem. Slik skal det være, sier Bot­ten.

Hun mener at det er feil av kris­ten­kon­ser­va­ti­ve å stemp­le Ar­bei­der­par­ti­et som ate­is­ter.

- Man skal være for­sik­tig med å sette folk i båser ba­sert på re­li­gion og parti­far­ge. Troen går langt uten­for parti­gren­ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mot sor­te­ring av ho­mo­fi­le

Ap-po­li­ti­ke­ren mener at kir­ken ikke bør «drive med noen sor­te­ring på kirke­trap­pen» av ho­mo­fi­le per­soner.

- Jeg har hørt his­to­ri­er der les­bis­ke ikke har fått døpt barna sine. Det synes jeg ikke er ak­sep­ta­belt.

Under lands­mø­tet støt­tet hun der­for pro­gram­for­sla­get fra Frog­ner og Bygd­øy lo­kal­lag om å fjer­ne of­fent­lig støt­te til tros­sam­funn og or­ga­ni­sa­sjo­ner som ikke like­stil­ler kvin­ner og menn, ho­mo­fi­le og he­te­ro­fi­le.

- Når man ikke ak­sep­te­rer det som er sam­fun­nets ret­nings­lin­jer, skal man ikke få of­fent­lig støt­te, sier Bot­ten.

Hun mener li­ke­vel at kris­ten­dom­men bør ha en sær­stil­ling i Norge.

- Vi skal selv­føl­ge­lig gi andre mu­lig­het til å ha sin tro, men vi må aldri komme dit at kris­ten­dom­men ikke len­ger skal være vår re­li­gion eller unn­skyl­de at vi har den, sier Ap-po­li­ti­ke­ren.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeiderpartiets landsmøte

18.-21. april i Folkets Hus i Oslo.

Over 1000 mennesker deltok, både delegater, journalister, gjester og observatører.

Søndag vedtok landsmøtet Arbeiderpartiets nye partiprogram. Mest kontroversielt var spørsmålet om konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.