Dommer Joan Donoghue i fredagens rettsmøte. Foto: Patrick Post / AP / NTB

Den internasjonale domstolen: Krever at Israel forhindrer folkemord, men ikke våpenhvile

FN-domstolen (ICJ) sier at den vil behandle Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel, og at den har jurisdiksjon til å ta beslutninger om hastevedtak mot Israel.

Israel har krevd at saken som Sør-Afrika har anlagt, blir avvist av domstolen. Men det tar ICJ ikke til følge, opplyste dommerpanelets leder Joan Donoghue.

Donoghue sa tidlig i sitt innlegg at domstolen er dypt bekymret for de mange palestinerne som fortsatt mister livet og for lidelsene de gjennomgår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sin kjennelse gir ICJ Israel ordre om å innføre hastetiltak på Gazastripen, og slår fast at palestinerne i Gaza har rett til å bli beskyttet mot folkemord.

Israel blir beordret til å iverksette tiltak for å hindre folkemord og blir også bedt om å straffe de som oppfordrer til folkemord.

Kjennelsen krever imidlertid ikke en umiddelbar stans i Israels militæroperasjon mot Hamas i Gaza.

Ifølge The Times of Israel ble kjennelsen vedtatt med 15 mot 2 stemmer. De som stente nei var Joan Donoghue fra USA og Israels representant, Aharon Barak.

Krav til Hamas

Domstolen ber i tillegg Hamas om å legge ned våpnene og frigi alle gisler.

– Alle parter på Gazastripen er forpliktet til å følge folkeretten, heter det i kjennelsen, som ble lest opp av dommerpanelets leder Joan Donoghue.

Hamas reagerer med glede over kravene til Israel.

– Den internasjonale domstolens avgjørelse er en viktig og bidrar til å isolere Israel og avsløre landets forbrytelser i Gaza, sier Hamas-lederen Sami Abu Zuhri til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ber omverdenen holde Israel ansvarlig

Palestinernes utenriksminister Riyad al-Maliki ber alle land sørge for at Israel implementerer ICJs ordrer.

FN-domstolens (ICJ) kjennelse er en bindende juridisk forpliktelse, påpeker han.

– Vi oppfordrer alle stater til å sørge for at de grepene ICJ har beordret implementeres av alle land, deriblant av Israel, sier al-Maliki.

Amnesty: – En marsjordre

Generalsekretær Jan Peder Egenæs i Amnestyuhyre mener alle land som sender våpen til Israel, stopper omgående.

– Vi minner alle verdens land om hva dette betyr. Dette er en marsjordre for at de skal gjøre alt i deres makt for å forebygge folkemord. Alle land som har signert konvensjonen har en plikt til å minimere risikoen for folkemord, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty, i en kommentar til NTB.

Han lister opp det han mener trengs på Gazastripen: Våpenhvile, global våpenembargo av Israel og omfattende humanitær hjelp.

«En avgjørende seier for folkeretten»

Sørafrikanske myndigheter er svært fornøyd med kjennelsen i FN-domstolen.

– Dagens kjennelse er en avgjørende seier for folkeretten og en milepæl i jakten på rettferdighet for det palestinske folk, uttaler sørafrikanerne, som fremmet sak mot Israel i ICJ i utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De legger til at de er takknemlige for en rask avgjørelse fra ICJ og at de håper Israel ikke vil jobbe for å motvirke kjennelsen.

– Sør-Afrika vil fortsette å handle innenfor internasjonale institusjoner for å beskytte rettighetene til palestinere i Gaza.

Kirkens Nødhjelp krever stans

Israel må stanse sine kamphandlinger på Gazastripen etter avgjørelsen fra FN-domstolen, krever Kirkens Nødhjelp.

– Dagens utvetydige kjennelse i FN-domstolen må føre til en umiddelbar stans i de pågående krigshandlingene og de umenneskelige lidelsene i Gaza. Israel har et særlig ansvar for å sikre en våpenhvile og storstilte leveranser av humanitær hjelp til palestinske sivilbefolkningen, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Han påpeker at det er umulig å etterleve domstolens krav om å sikre folket i Gaza vann, mat og humanitær hjelp hvis ikke kamphandlingene stanser.

Domstolen

Det er Sør-Afrika som har gått til sak mot Israel med anklager som at landet bryter FNs folkemordkonvensjon på Gazastripen. Dommerne skal i første omgang tatt stilling til Sør-Afrikas krav om at Israel innfører hastetiltak så lenge rettsprosessen pågår, noe som kan ta flere år.

Den internasjonale domstolen (ICJ) er FNs øverste domstol og behandler saker mellom stater.

Krigen startet 7. oktober da Hamas angrep Israel, tok livet av om lag 1140 mennesker og tok en rekke gisler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden er over 26.000 palestinere drept i israelske angrep, ifølge helsemyndighetene til Hamas. Store deler av bygningsmassen og infrastrukturen i det palestinske området er ødelagt, og mangelen på mat og annen nødhjelp har ført til store lidelser for de 2,3 millioner innbyggerne.