Generalsekretær Nabil al-Araby (til høyre) i Den arabiske liga møtte lørdag sjefen for den syriske koalisjonen, Nasr al-Hariri, i Kairo. Foto: Reuters / NTB scanpix

Den arabiske liga vil kjempe mot IS

Den arabiske liga tar til orde for en bred militær og politisk konfrontasjon mot opprørere fra Den islamske staten.

– Det som trengs, er en klar beslutning om en omfattende konfrontasjon, militært og politisk, sa ligaens sjef Nabil al-Araby i et møte med arabiske utenriksministre søndag.

Dagen før diskuterte Araby IS med USAs utenriksminister John Kerry. USA har tatt initiativ til å samle en internasjonal koalisjon for å kjempe mot Den islamske staten (IS).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den arabiske liga kommer trolig til å vedta en resolusjon som støtter USAs tiltak mot IS, ifølge diplomatkilder som nyhetsbyråene AFP og Reuters har snakket med.

Krigsforbrytelser

Irak har lagt fram et resolusjonsutkast der kampen mot IS-opprørerne, som har erobret store områder i Irak og Syria, støttes, ifølge kildene. I utkastet slås det fast at IS er ansvarlig for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Den irakiske regjeringen i Bagdad berømmer USAs initiativ, som landets utenriksminister mener det er et sterkt svar på deres gjentatte rop om hjelp.

– Vi ønsker et slikt tiltak velkommen, og vi har gjentatte ganger bedt våre internasjonale partnere om hjelp og støtte, fordi dette er en svært dødelig trussel. Ikke bare for Irak og regionen, men også for Europa, USA og NATO, sa Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari lørdag.

Luftangrep i Irak

USA vil etablere en kjernekoalisjon som skal bekjempe IS i Irak. De ni landene som er bedt om å delta er NATO-medlemmene Danmark, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.

Siden 8. august har USA gjennomført over 130 luftangrep i Irak. Søndag åpnet amerikanske styrker en ny front da jagerfly angrep IS-stillinger i Anbar-provinsen, hvor flertallet av befolkningen er arabiske sunnimuslimer.

Angrepene ble koordinert med regjeringen i Bagdad og har som mål å presse IS-opprørerne bort fra den store Haditha-demningen, som opprørerne i ukevis har truet med å erobre, ifølge Pentagon.

Den arabiske liga

Et forbund av arabiske stater.

Ligaen arbeider for samarbeid innen næringsliv, finansvesen, transport, kultur, sunnhetsvesen, hevdelsen av medlemslandenes uavhengighet og suverenitet og fremme av felles interesser.

Den arabiske liga arbeider for anerkjennelsen av Palestina som stat.

Ligaen ble grunnlagt i 1945 i Kairo. Består av 21 nasjonalstater i Nord-Afrika og Midtøsten, samt de palestinske selvstyremyndighetene.

Ligaens generalsekretær er Nabil Elaraby, som avløste Amr Moussa i 2011.

Det bor over 300 millioner mennesker i ligaens medlemsland.

Fakta: Wikipedia

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fembarnsfamilie fra Nord-Norge rømte fra Syria
Les også
– Norge må stå klar om FN ber om det
Les også
NATO-ekspert tror på norsk rolle i kamp mot IS
Les også
Hareide sier Norge må bidra militært i Syria
Les også
USA med koalisjon mot IS