Demonstranter skutt i Kairo

Tu­sen­vis av til­hen­ge­re av Mo­ha­med Mursi og Det mus­lims­ke bror­skap sam­let seg i Kairo fre­dag for å pro­te­ste­re mot kup­pet i Egypt. Flere ble drept da sik­ker­hets­styr­ke­ne åpnet ild.

En stor folke­meng­de sam­let seg i by­de­len Nasr i Kairo for å vise sin mis­nøye med de nye makt­ha­ver­ne i lan­det. Det mus­lims­ke bror­skaps øvers­te leder Mo­ha­med Badie holdt der en tale hvor han krev­de gjen­inn­set­tel­se av Mursi som pre­si­dent.

- El­lers er det liv­e­ne våre, sa Badie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge ham vil isla­mist­be­ve­gel­sens til­hen­ge­re fort­set­te å pro­te­ste­re i mil­lion­tall mot kup­pet.

- De­mon­stra­sjo­ner er ster­ke­re enn strids­vog­ner. Våre bare bryst­kas­ser er ster­ke­re enn kuler, sa Badie.

Ild mot de­mon­stran­ter

Noen timer tid­li­ge­re mar­sjer­te flere hund­re de­mon­stran­ter mot Re­pub­li­ka­ner­gar­dens ho­ved­kvar­ter, der den av­sat­te pre­si­den­ten etter si­gen­de skal være in­ne­sper­ret.

«Re­pub­li­ka­ner­gar­den er for­ræ­de­re!» ropte folke­meng­den, «Mursi er vår pre­si­dent!»

Men da de­mon­stran­te­ne nådde fram, åpnet sik­ker­hets­styr­ker ild. Øyen­vit­ner så flere per­soner falle mot bak­ken, og minst tre de­mon­stran­ter ble drept, iføl­ge ny­hets­by­rå­et Reu­ters. Flere andre ble såret i sky­tin­gen.

Iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFPs kor­re­spon­dent på ste­det star­tet sky­tin­gen da en til­hen­ger av Mursi for­søk­te å henge opp et bilde av den av­sat­te pre­si­den­ten på en bar­ri­ka­de foran ho­ved­kvar­te­ret.

Sol­da­ter skal først ha skutt var­sel­skudd i lufta. Der­et­ter ble flere per­soner truf­fet av kuler fra et hagl­ge­vær. Væp­ne­de de­mon­stran­ter skal ha be­svart ilden.

Uklart hvem som skjøt

Hæren in­sis­te­rer selv på at den kun bruk­te løs­krutt og tåre­gass mot de­mon­stran­te­ne, men kil­der be­kref­ter ano­nymt at sik­ker­hets­styr­ke­ne skjøt med skarpt mot de­mon­stran­te­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det mus­lims­ke bror­skaps presse­tals­mann Gehad El-Had­dad skri­ver på Twit­ter at det var mi­li­tær­po­li­ti­et som skjøt, iføl­ge avisa Al-Ah­ram.

Det egyp­tis­ke mi­li­tæ­ret ba tid­li­ge­re fre­dag folk om å vise vilje til for­soning og å unngå blo­di­ge sam­men­støt.

- De væp­ne­de styr­ker mener at det egyp­tis­ke folks til­gi­ven­de natur ikke til­la­ter hevn­ak­sjo­ner eller å vise skade­fryd, sa en mi­li­tær­tals­mann.

Også Det mus­lims­ke bror­skap opp­ford­rer alle de­mon­stran­ter til å pro­te­ste­re fre­de­lig. En av le­der­ne, Ahmed Fahmy, ad­va­rer be­ve­gel­sens til­hen­ge­re mot å ut­ford­re hæren.

- Egypts hær er en rød linje som ikke må krys­ses, sa han etter sky­tin­gen fre­dag etter­mid­dag.

Pro­test­be­ve­gel­se

Den siste om­velt­nin­gen i Egypt star­tet for­ri­ge søn­dag da op­po­si­sjo­nen ar­ran­ger­te en masse­de­mon­stra­sjon mot Mursi og hans re­gje­ring. Dagen var ikke til­fel­dig, for den dagen var det nøy­ak­tig ett år siden Mursi ble tatt i ed etter å ha vun­net pre­si­dent­val­get.

Pre­si­dent­val­get var det førs­te frie og de­mo­kra­tis­ke val­get i Egypt, og kom som følge av re­vo­lu­sjo­nen i 2011 som felte pre­si­dent Hosni Muba­rak.

Den nye pro­test­be­ve­gel­sen, som kal­ler seg Ta­marud («Opp­rør»), hadde sett seg lei på at Mursi og Det mus­lims­ke bror­skap tok seg sta­dig stør­re fri­he­ter i sin makt­ut­øvel­se. Mursi hadde blant annet gitt seg selv ut­vi­de­de full­mak­ter og fått end­ret grunn­lo­ven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opp­rørs­be­ve­gel­sen fikk sam­let inn 22 mil­lio­ner un­der­skrif­ter på et opp­rop mot Mursi, og an­slags­vis flere mil­lio­ner men­nes­ker del­tok i de­mon­stra­sjo­ne­ne mot Mursi 30. juni. Tre dager se­ne­re grep hæren inn og av­sat­te ham. (©NTB)