LEVNINGER: Et minnesmerke utenfor den tidligere internatskolen i Kamloops, der det ble funnet levninger etter 215 barn. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press via AP / NTB

Demonstranter krevde gransking av Canadas tidligere kostskoler

Flere hundre personer protesterte i Canadas hovedstad lørdag med krav om at landets kostskolesystem for urbefolkning granskes.

Demonstrantene samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen i Ottawa etter at to politikere fra det sosialdemokratiske partiet NDP oppfordret til protest.

Sinnet har vokst i det nordamerikanske landet etter at det siden slutten av mai har blitt avdekket mer enn tusen umerkede graver i nærheten av tidligere kostskoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fram til 1990-tallet ble om lag 150.000 barn fra Canadas urbefolkning tvunget til å gå på skolene. Der ble elevene utsatt for vold og overgrep fra lærere og rektorer, som fratok dem kulturen og språket deres.

Tidligere i juli oppfordret NDP statsminister Justin Trudeau og regjeringen til å utpeke et eget aktorat til å lede en uavhengig gransking av landets mørke skolehistorie.

– Folk har blitt sjokkert av antall graver som er funnet. Dette er ikke tilfeldigheter. Det er ikke tragedier, det er uttrykk for en politikk som handlet om å utslette et folk, sier NDP-politiker Charlie Angus til kringkasteren CBC.

Mer enn 4.000 elever døde på kostskolene av sykdom og vanstell, og mange ble utsatt for vold og overgrep, ifølge Sannhets- og forsoningskommisjonen, som i 2015 konkluderte med at den canadiske regjeringen deltok i det som omtales som et kulturelt folkemord.