SINTE: Soldatene holder vakt over demonstrantene som har samlet seg foran presidentpalasset, ved TV-huset og på Tahrir-plassen. Foto: Pedro Ugarte, AFP Photo/Scanpix

Demonstranter foran Mubaraks palass

En liten gruppe demonstranter samlet seg fredag foran presidentpalasset til Hosni Mubarak i Kairo.

Soldater holder vakt ved palasset, men de gjorde ingenting for å fjerne demonstrantene.

- Ned med Hosni Mubarak! ropte opposisjonstilhengerne.
Også på Tahrir-plassen, ved TV-huset og foran nasjonalforsamlingen har demonstrantene samlet seg.

Det er ventet stor oppslutning om protestene etter fredagsbønnen. Da har også enkelte offiserer som har sluttet seg til demonstrasjonene, varslet at de vil tale til folket.

Håper på millioner

- Vi håper vi blir mange nok til å overbevise hæren om å få ham til å gå av, sier Mohamed Ibrahim, en 42 år gammel lærer som har reist fra Alexandria for å delta i demonstrasjonene.

Tidligere har arrangørene oppfordret til en demonstrasjon med ti millioner mennesker.

På Tahrir-plassen lurer enkelte på om de skal bevege seg mot presidentpalasset.

- I dag tror jeg vi må gå til palasset. Her på Tahrir tar det aldri slutt, sier fabrikkeieren Abdul Aziz Habib (60) til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Militær kunngjøring

Det var fredag ventet en ny kunngjøring fra Egypts militære råd, men ingen detaljer har foreløpig lekket ut om hva den vil inneholde.

Rådet holdt om morgenen et møte under ledelse av landets forsvarsminister Mohamed Hussein Tantawi, ifølge statlige egyptiske medier.

Det er knyttet stor spenning til hvordan militæret vil takle demonstrasjonene og den kaotiske situasjonen i Egypt dagen etter at Mubarak kunngjorde at han har overlatt fullmakter til sin visepresident Omar Suleiman, men uten at han går av som president.

Advarer mot kupp

Flere egyptiske ministre har det siste døgnet latt seg intervjue av BBC, blant annet finansminister Samir Radwan, som advarer mot et militærkupp.

Det vil være som et mareritt og ille både for det egyptiske folk og for landets økonomi, fremholdt Radwan fredag.

- Militæret er disiplinerte, og det er tatt en beslutning om ikke å skyte mot unge mennesker. Denne låste situasjonen kan ikke vare, sier finansministeren.NTB