PAKK SAKENE: «Bibi, den siste lørdagen i Balfour. Pakk sakene», står det på en av plakatene som demonstrantene viste fram utenfor statsministerboligen i Jerusalem lørdag kveld. Bibi er statsminister Benjamin Netanyahus kallenavn. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

Demonstranter feiret utenfor Netanyahus bolig

Rundt 2.000 demonstranter samlet seg lørdag kveld utenfor statsminister Benjamin Netanyahus bolig og feiret hans ventede avgang – en dag før godkjennelsen.

– Bibi, dette er din siste lørdag i Balfour, begynn å pakk, sto det på en plakat med henvisning til gaten i Jerusalem der Netanyahu bor.

Naftali Bennett, som er ventet å bli ny statsminister, kritiserte demonstrantene søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ikke den riktige tiden for demonstrasjoner og provokasjoner, sa han og ba demonstrantene vise respekt for Netanyahu og familien.

Flertallet er marginalt med 61 av 120 seter i nasjonalforsamlingen Knesset. Den skjøre koalisjonen er avhengig av at de overlever søndagens godkjenning.

Avstemning

Søndag skal Knesset stemme over regjeringssammensetningen som opposisjonsleder og sentrumspolitiker Yair Lapid har satt sammen, med partier fra høyre, venstre og sentrum, samt et lite islamistparti. Sentral i samlingsregjeringen blir Bennett, som leder det ultranasjonalistiske partiet Yamina.

Netanyahu klarte tidligere i år ikke å samle støtte til å danne ny koalisjonsregjering etter det fjerde valget i landet på to år. Dermed gikk oppdraget med å prøve å danne ny regjering til Lapid.

Hvis de folkevalgte sier ja til regjeringen søndag, blir Netanyahus tolv år lange styre avsluttet.

Samlet

– Dette er en stor kveld for oss, og i morgen blir en enda større dag. Jeg gråter nesten. Vi kjempet på fredelig vis for dette, og dagen har kommet, sa demonstranten Ofir Robinski.

– Netanyahu forsøkte bare å splitte oss og sette hver del av samfunnet opp mot hverandre. Men i morgen står vi samlet: høyre, venstre, jøder og arabere, sa Robinski.

– Vi er i ferd med å legge en mørk æra for Israel bak oss, sa Ram Shamir, en annen demonstrant.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tiltale

– Dette er vår siste lørdag her. Vi har vunnet. I morgen skal Knesset stemme, og denne statsministeren må gå. Det er bra. Han kommer til å gå, sier en annen demonstrant, 62 år gamle Gali Israel Tal.

Demonstranter har samlet seg utenfor den offisielle statsministerboligen i Jerusalem hver lørdag siden juli i fjor, blant annet i protest mot Netanyahus håndtering av pandemien og økonomien, selv om han kan vise til verdens mest suksessfulle vaksinasjonskampanje.

Demonstrantene har også vist sin misnøye med Netanyahu fordi han er landets første sittende statsminister som er blitt tiltalt.

Netanyahu er tiltalt for tillitsbrudd, bedrageri og for å ha tatt imot bestikkelser. Selv avviser han anklagene og sier de er politisk motivert.