Demonstrantene proklamerer seier i Istanbul

939 arrestert, menneskerettsgrupper fordømmer tyrkisk politivold.

Tu­se­ner av de­mon­stran­ter fei­ret i Istan­bul natt til søn­dag etter at po­li­ti­et trakk seg til­ba­ke fra Taksim-plas­sen der de størs­te de­mon­stra­sjo­ne­ne hit­til mot det isla­mis­tis­ke sty­ret har fun­net sted de siste da­ge­ne.

Men­neske­retts­grup­per for­døm­mer po­liti­vol­den de sier ble de­mon­stran­te­ne ble ut­satt for, ogAm­ne­sty In­ter­na­tio­nal sier at to de­mon­stran­ter er drept i uroen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til sam­men 939 per­soner er iføl­ge in­nen­riks­mi­nis­ter Muam­mer Güler på­gre­pet for de­mon­stra­sjo­ner i Istan­bul og andre byer rundt om i Tyr­kia.

Han la til at 79 men­nes­ker er skadd i sam­men­stø­te­ne, et langt la­ve­re tall en ak­ti­vis­ter og syke­hus­kil­der opp­gir.

Jubel og dans

Sent lør­dag kveld dan­set og sang de­mon­stran­te­ne på Taksim-plas­sen etter at po­li­ti­et hadde truk­ket seg til­ba­ke. Noen send­te også opp fyr­ver­ke­ri.

En kaféeier i nær­he­ten av plas­sen sier han er stolt av de­mon­stran­te­ne, mens han feier knust glass og brent plast foran bu­tik­ken sin.

- Alle har vært her, folk på venstre­si­den, høyre­si­den, selv Er­do­gans til­hen­ge­re. Folk er sinte. Jeg er så stolt av dem, sier Ata­man Bet, som mener at ska­de­ne på bu­tik­ken hans er et «nød­ven­dig offer».

Hardt til verks

Tyr­kias re­gje­ring inn­røm­met tid­li­ge­re at po­li­ti­et har gått vel hardt til verks mot de­mon­stran­te­ne i Istan­bul. Fre­dag og lør­dag var de­mon­stran­ter og po­li­ti in­volvert i sam­men­støt i sen­trum av den tyr­kis­ke stor­byen.

- Det er sant at det er blitt gjort feil, at po­liti­inn­sat­sen har vært eks­tre­mis­tisk, sier stats­mi­nis­ter Recep Tayy­ip Er­do­gan.

Sam­ti­dig ber han de­mon­stran­te­ne om å slut­te å skape pro­ble­mer for «be­sø­ken­de, fot­gjen­ge­re og bu­tikk­an­sat­te» og lover at po­li­ti­et vil sørge for at det igjen blir ro og orden på Taksim-plas­sen i Istan­bul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Taksim-plas­sen kan ikke være et om­rå­de der eks­tre­mis­te­ne går amok, sier Er­do­gan.

Grønn lunge

De­mon­stra­sjo­ne­ne star­tet som en pro­test mot at det skal byg­ges et kjøpe­sen­ter i en grønn lunge i Istan­bul, men ut­vik­let seg raskt til å bli et kraf­tig ut­trykk for mis­nøye med det de­mon­stran­te­ne kal­ler en sta­dig mer kon­ser­va­tiv og auto­ri­tær re­gje­ring.

Er­do­gan fast­hol­der at ut­byg­gin­gen av kjøpe­sen­te­ret blir gjen­nom­ført som plan­lagt. Han mener at saken kun er et på­skudd for å de­mon­stre­re og lage bråk.

De­mon­stra­sjo­ne­ne spred­te seg raskt til res­ten av Tyr­kia, med pro­tes­ter i en rekke andre byer. I An­ka­ra stan­set po­li­ti­et en grup­pe de­mon­stran­ter som ville mar­sje­re til na­sjo­nal­for­sam­lin­gen og stats­mi­nis­te­rens kon­tor.

Blant de kon­kre­te tin­ge­ne som ut­løs­te sin­net til de unge de­mon­stran­te­ne, er sta­dig stren­ge­re re­strik­sjo­ner på salg av al­ko­hol og ad­vars­ler den siste tiden mot of­fent­lig in­ti­mi­tet.

Be­kym­ring for at Ves­ten er i ferd med å dra Tyr­kia inn i kon­flik­ten iSyria bidro også til pro­tes­te­ne. (©NTB)