MØTTES: Ingvild og Henrik Haaverstad møttes på Bildøy bibelskole, vest for Bergen.

De skulle ikke ha sex før de giftet seg – slet med skam i starten av ekteskapet

Da Ingvild og Henrik ble sammen, var de begge enige om en ting: De skulle ikke ha sex før de giftet seg.

Ingvild (24) og Henrik (28) Haaverstad møttes første gang på Bildøy bibelskole vest for Bergen. Hun la straks merke til unggutten fra Sørlandet. Han var på sett og vis hennes rake motsetning; rolig og sindig. Hun derimot, var høyt og lavt og over alt.

Det gikk noen måneder før han for alvor fikk øye på henne. Men etter drøye seks måneder ble de kjærester og «sjøsatt», noe som er tradisjon på bibelskolen. Ingvild og Henrik ble båret ned til sjøen hver for seg. Han ble kastet først ut i, etterfulgt av Ingvild. Etter å ha kysset hverandre i alles påsyn, var de formelt blitt kjærester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en ny podkast-serie snakker Dagen med unge mennesker om sex. Hvor setter de grensene for sex før ekteskapet? Hvilken undervisning har de fått?

Og er det mulig å snakke om avholdenhet uten å påføre mennesker skam?

Vente eller ikke vente?

Gjennom en rekke podkaster og artikler belyser Dagen sex og samliv i lys av kristen etikk og samtid.

Avstanden mellom klassisk kristen samlivsetikk og holdninger i samtiden blir stadig større når det kommer til synet på sex.

Forskning tyder på at få kristne klarer å vente med sex til ekteskapet og at langt fra alle mener at det er viktig.

En undersøkelse fra Pew Research viser at motstanden mot sex utenfor ekteskapet er størst blant aktive kirkegjengere og evangelikale kristne. Undersøkelsen gjelder amerikanske kristne.

Flere stemmer har hevdet at det er galt av kirken å forkynne avholdenhet i en tid der få klarer å leve avholdende, da dette kan føre til skam og fremmedgjøring.

I serien «Vente eller ikke vente» møter Dagen unge kristne og erfarne forkynnere, og stiller dem en rekke spørsmål om sex og kristen samlivsetikk.

Kilder: Barna Research (2016), Pew Research (2020)

Fra to til tre

Fem år etter at Ingvild og Henrik møttes, har to blitt til tre. Leilighet er byttet ut med hus sentralt på Bryne.

Ingvild kommer fra gård og ønsket seg hus med stor hage. Det fikk hun. Men med huset fulgte det også et gedigent oppussingsarbeid. Da kommer det godt med at Henrik er utdannet tømrer og har pappaperm.

BLIR TO: Vesle Olai blir to i desember. Bildet av familien ble tatt i sommer.

Ingvild studerer ergoterapi og er ferdig med bachelor til sommeren. Med god hjelp fra familie og venner har de et håp om at huset skal stå ferdig til jul.

Da Ingvild og Henrik kunngjorde at de var blitt kjærester, opplevde de at lærere ved Bildøy bibelskole tok initiativ til samtale og var åpne for å komme med råd.

– Henrik og jeg snakket blant annet en del med husmor og husfar. De ba mye for oss og andre kjærestepar. Jeg husker at vi pratet om at det er viktig å bruke tid sammen og å finne tid til å søke Gud, forteller Ingvild.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seks måneder og en dag

Seks måneder og en dag etter at de ble kjærester, fridde han og fikk «ja».

Ingvild hadde sagt at vi minst måtte ha vært sammen et halvt år før jeg fikk lov til å fri
Henrik Haaverstad

– Ingvild hadde sagt at vi minst måtte ha vært sammen et halvt år før jeg fikk lov til å fri. I juni samme år kjøpte vi ringer, og i august ble vi forlovet. Det gikk fort i svingene, konstaterer Henrik.

Når man går på bibelskole, lever man intenst sammen. Kjæresteparet gikk til frokost sammen, gikk på skole og gjorde fritidsaktiviteter sammen.

– Da kvelden kom, sa vi god natt og la oss på hvert vårt rom, forteller Ingvild.

Men etter hvert som tiden gikk, ble forholdet mer intimt. Selv om paret hadde intensjoner om å ikke ha sex før de giftet seg, så greide de ikke å la være. Skammen de kjente på ble de gående med alene. Den skapte en avstand mellom dem.

Man har feilet og føler seg ikke god nok. Når det skjer igjen og igjen, trykker man seg selv ned, og det oppstår en avstand til partneren og til Gud.

HJELP: Ingvild og Henrik Haaverstad har fått hjelp til å legge fortiden bak seg.

– Hadde dere noen dere kunne snakke med?

– Der og da hadde vi ikke det, men i ettertid har vi hatt folk vi har snakket med og som har hjulpet oss å legge ting bak oss. Det tror jeg er viktig for at vi skal være ærlige senere i livet, også i andre ting, sier Ingvild.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både hun og Henrik syntes det var flaut at de ikke greide å leve opp til egne idealer og var redde for hva som kunne skje om de var ærlige.

– I verste fall var vi redde for å bli utstøtt, sier Ingvild.

Men da de først åpnet opp og begynte å dele sine erfaringer med andre, var det som en ny verden åpnet seg. Det var da de forsto at de ikke var alene, men at det var mange andre kristne par som heller ikke hadde greid å vente med sex.

Samlivsetikk og kristen tro

Den kristne tro forstår seksualiteten som en av Guds gode gaver som gir unike muligheter både for nært og berikende fellesskap mellom mennesker, og for å involveres i tilblivelsen av et nytt menneske.

Når Det nye testamentet understreker betydningen av det livslange, monogame ekteskapet mellom én mann og én kvinne, er det som en konkretisering av nestekjærlighetsbudet.

Ekteskapet skal tjene forholdet mellom ektefellene og føre til at barn ideelt sett fødes og vokser opp i en trygg sammenheng med samsvar mellom sosial og biologisk identitet. Det gir trygghet for ektefeller og barn, hjelp til troskap og gode rammer for livsutfoldelse.

Gud har skapt mennesket som mann og kvinne, og ekteskapet er begrunnet i Guds skapervilje. Det har gjennom kirkens historie vært økumenisk enighet om at dette er utgangspunktet for kristen samlivsetikk.

Samboerskap er problematisk fordi løftet om livslangt fellesskap blir utydelig, noe som også kan føre til at betydningen av valget av en livsledsager ikke blir godt ivaretatt.

Kilde: Samlivsetikk og kristen tro, Lunde Forlag

Det bekreftes blant annet av en studie som sosiolog Willy Pedersen gjorde av 2.600 ungdommer fra de var i tenårene og frem til de var i begynnelsen av 30-årene.

Om lag halvparten hadde et kristent engasjement, men bare en forholdsvis liten gruppe regnet seg som aktive kristne. Studien til Pedersen viste at sex før ekteskapet er noe nesten alle har. Samlet sett i studien hadde 98 prosent av ungdommene hatt sex før de etablerte seg i ekteskap eller samboerskap.

I «Dagen podkast» kan du høre de Henrik og Ingvild fortelle om samlivet:

«Har dere hatt sex?»

Henrik forteller at han fikk et direkte spørsmål fra en bror og svoger dagen etter at han og Ingvild hadde giftet seg: «Har dere hatt sex?»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er av den typen som ikke greier å lyve, så jeg måtte være ærlig. På en måte var det litt godt å få sagt det også. Da var det ikke lenger bare oss selv og vår verden lenger, sier han.

– Ble det ekstra flaut å innrømme det for andre fordi dere hadde møttes på bibelskole?

– Egentlig ikke, for det kan godt skje om du går i en vanlig menighet også. Men for oss to skapte den fysiske kontakten vi hadde en avstand i forholdet. Jo mer sex vi hadde, jo større avstand.

«Dette skal ikke få ødelegge ekteskapet deres»

Ingvild og Henrik giftet seg 13. juli i Klepp kirke i Rogaland i 2018.

I forkant hadde de fire samtaler med Henriks pastor i Kristiansand. Da de kom til temaet om «romantikk og seksualitet», valgte de å være åpne om hvordan de hadde levd.

Prestens ord ble til stor hjelp: «Dette skal ikke få ødelegge ekteskapet deres. Dere skal ha det fint og kose dere med sexen.»

– Hvordan ville det vært for dere om dere ikke hadde fått høre de ordene?

– Det vet jeg ikke. Vi hadde nok kjent på en større frykt for å være åpne og snakke om det etterpå. Når du får snakket om det med en pastor, og han formidler Guds tilgivelse, så hører du automatisk mer etter. Da er det lettere å tenke at «ok, nå er jeg tilgitt». Det har en sterkere virkning enn om en venninne sier at «du er tilgitt, ta det med ro», sier Ingvild.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For begge ble ble samtalene med Roar Tønnessen til stor hjelp.

– Det hjalp å «stikke hull på ballongen». Vi kunne legge det vi hadde gjort bak oss og tenke fremover, sier Henrik.

– Det hjelper å snakke om det

– Har dere greid å legge det bak dere?

– Jeg føler egentlig at vi har klart det - til en viss grad. Det hjelper å snakke om det og dele det med flere. Det handler ikke om at jeg skal utlevere vårt sexliv, men det handler om at det ikke bare er jeg som har slitt med dette. Jeg er ikke den første og ikke den siste. Det kan jeg være sikker på, sier Ingvild.

Likevel slet de en del med skam i starten av ekteskapet. Samlivskurs og åpne samtaler med andre har vært til stor hjelp.

– Jeg tror åpenhet er nøkkelen, i forholdet mellom meg og Henrik og i forholdet til Gud.

EN NY VERDEN: Da Ingvild og Henrik først åpnet opp og begynte å dele sine erfaringer med andre, var det som en ny verden åpnet seg.

Åpenheten har også hatt en annen og uventet effekt. Andre par og enkeltpersoner har sett en mulighet til å åpne opp om sin historie når Ingvild og Henrik har delt det de gikk gjennom.

– Felles for oss alle er at vi har gått og båret på en skam for det vi gjorde, sier Ingvild.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fysiske grenser

Om ekteparet hadde hatt muligheten til å innlede forholdet på nytt, tror de at de ville vært tydeligere på å sette fysiske grenser for hva som er greit og ikke greit.

De skulle også ønske at de hadde hatt et par de kunne ha snakket åpent med. Ikke bare om sex, men om andre tema som er relevante i et parforhold.

– Jeg vet i hvert fall fra egen erfaring at det er lettere å være disiplinert når man har en avtale med noen, sier Henrik.

Han tror også at hvis ungdomsarbeidere og pastorer var flinkere til å ta en prat med par som blir sammen, så kunne det vært en god hjelp til å sette tydelige grenser.

– Ville dere vært åpne for det?

– Jeg tror det, for vi har hatt stor nytte av å snakke med folk, sier Ingvild.

Ikke redd for å spørre

Roar Tønnessen husker godt Ingvild og Henrik Haaverstad som han viet i Klepp kirke.

Etter at han og familien gikk på en familieskole på New Zealand i 2002, bestemte han seg for at han ikke ville vie noen uten å ha gjennomført fire samtaler med dem på forhånd.

Når han snakker med med kristne par, oppmuntrer han sterkt til å vente med sex, og i møte med par som Ingvild og Henrik snakker han om sex som en gave fra Gud som kan nytes - selv om man ikke har greid å leve avholdende.

IKKE REDD: Roar Tønnessen er ikke redd for å spørre folk om hvordan par har det sammen - også seksuelt.

Han anslår at rundt 50 prosent av de han har viet, har ligget sammen før de gifter seg.

– De som venter er ofte folk som har gått på en disippeltreningsskole eller som har fått undervisning, sier han.

Tønnessen er ikke redd for å spørre par hvordan de har det - også på det seksuelle området.

– Det er overraskende å høre hvor lite sex en del kirkeaktive har. Jeg har fundert på hvorfor.

– Når alt er lov

Pastoren har flere teorier. Å gå fra det å ikke ha sex til at alt er lov, kan være utfordrende for mange, tror han.

– Når alt er lov, henger ikke kroppen helt med. En del greier heller ikke å legge fra seg tanken om at sex er forbundet med skam. Derfor er jeg som pastor opptatt av å snakke om sex som en gave fra Gud, sier han.

Han mener også at mobiltelefon og sosiale medier får ta sin del av skylden for at ektepar ikke prioriterer sex høyere.

– Skittent, syndig og skamfullt

Ingeborg Hatlevik Ørjasæter er sykepleier med videreutdanning i sexologi og familieterapi og driver foretaket Ficus. I samtaler med kristne ektepar ser hun at en del strever med skam.

– Når man har et syn på seksualitet som noe skittent, syndig og skamfullt, så preges man av det. Man lærer at Gud er god, men når det kommer til det som handler om sex, oppleves han av mange som dømmende.

Hun mener at par som assosierer sex med noe skittent og skammelig trenger hjelp til å assosiere det med noe lystbetont og fint.

IKKE ALLE: – Ikke alle kristne par skammer seg over at de hadde sex før de giftet seg, sier Ingeborg Hatlevik Ørjasæter.

Ørjasæter erfarer også at ikke alle kristne par skammer seg over at de hadde sex før de giftet seg, slik Ingvild og Henrik gjorde.

– Jeg har møtt par som forbandt det med glede, godhet og ømhet, sier hun.

Godt, naturlig og livgivende

Hun har stor sans for hvordan pastor Roar Tønnesen møtte paret i forkant av ekteskapet.

– For mange kan slike ord være helt avgjørende. Man erkjenner for seg selv at det man har gjort var ikke det man hadde tenkt. Da er det godt å høre at man skal få starte på nytt og slippe å forbinde sex med noe som er vondt og vanskelig.

Ørjasæter frykter at kirken, i iveren etter å verne og beskytte mennesker, har snakket om det som er vondt og vanskelig med sex og mindre om sex som noe godt, naturlig og livgivende.

– Seksualitet og religion har det til felles at det blir veldig intimt og privat for mange. Personlig synes jeg det er rart at sex nærmest kommer i en egen kategori av synder. Det blir sett på som så mye verre enn alt annet, og da snakker jeg ikke om overgrep og krenkelser.

– Vanskelig å finne gode arenaer

Som pastor er Tønnesen opptatt av at menigheten skal få undervisning om sex og samliv, men opplever at det er vanskelig å finne gode arenaer for det.

– Det hender at jeg snakker om ekteskapet på en vanlig gudstjeneste, for det er krevende å være gift. Men der har du også folk som er både single og separert, så man må finne en god balanse. Det føles ikke helt greit for alle at man snakker om ekteskap og sex på gudstjenesten, sier han.

BYTTET UT: Leilighet er byttet ut med hus sentralt på Bryne. Ekteparet Haaverstad håper de kan flytte inn til jul.

I huset på Bryne er Ingvild og Henrik klare til å fortsette med å arbeide på huset. Mens vi har snakket sammen, har elektrikeren jobbet i etasjen over.

Vesle Olai er ikke helt frisk i dag og har vært hos bestemor. Hun skal snart få avløsning.

Hjelpe andre

Ingvild og Henrik har delt sin historie i håp om å kunne hjelpe andre.

– Vi har tenkt at nå kan vi prøve å være et forbilde på at selv om du feiler, så går det bra. Selv om vi ikke greide å vente med sex selv, oppfordrer vi andre til å gjøre det, legger Henrik til.

I møte med andre par er ikke Ingvild redd for å spørre om de hadde sex før ekteskapet og hva de gjør for å sette tydelige grenser.

– Ikke for å advare dem, men for å gjøre dem oppmerksom på at det er fort å gå i den fella. Du kan tenke at du ikke skal ha sex, men når du er midt i situasjonen, er det vanskelig å stå imot, sier hun.

Du finner podkast-intervjuet med Henrik og Ingvild ved å søke etter «Dagen podkast» hos Apple Podcasts eller i Spotify eller andre steder der du vanligvis lytter til podkast.

Vi er interessert i din tilbakemelding. Og kanskje har du en historie å dele? Ta kontakt med journalist Birgit Opheim på e-post: birgit@dagen.no eller journalist Johanna Hundvin Almelid på johanna@dagen.no.