De borgerlige tar helgen til hjelp

Valg­vin­ner­ne job­ber med for­mu­le­rin­ger og tekst, for­tal­te Erna Sol­berg (H) idet høst­so­len gikk ned over nok en son­de­rings­dag. Man­dag kan vi om­si­der få vite hva slags re­gje­ring hun skal lede.

- Vi job­ber med tekst og vi snak­ker sam­men om for­mu­le­rin­ger og annet. Men jeg må gjen­ta det som er i ferd med å bli et ynd­lings­ut­trykk, nem­lig at ingen ting er klart før alt er klart, sa Sol­berg etter at Høyre, Frem­skritts­par­ti­et, Venst­re og KrF av­slut­tet el­lev­te dag med son­de­rin­ger fre­dag kveld.

Hun la til at «lan­det kom­mer til å få en god bor­ger­lig re­gje­ring» - vel vi­ten­de om at det fort­satt er et åpent spørs­mål om det blir ett, to, tre eller fire par­ti­er i den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Håpet lever vi­de­re og jeg har hatt en vel­dig hyg­ge­lig dag, sa Sol­berg.

Pause i hel­gen

De fire valg­vin­ner­ne av­slut­tet son­de­rin­ge­ne like før klok­ken 18 fre­dag. Så skal par­ti­ene jobbe hver for seg gjen­nom hel­gen, før son­de­rin­ge­ne gjen­opp­tas man­dag.

- Jeg var op­ti­mis­tisk i mor­ges, sa KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de, som hadde an­ty­det at det kunne bli en av­kla­ring i løpet av dagen. Etter nye åtte timer bak luk­ke­de dører, var blik­ket ret­tet mot man­da­gen:

- Man­dag vet vi vel­dig mye om hvil­ken re­gje­ring vi får, sa han fre­dag kveld, og be­kref­tet at han mente dette kan bli «D-da­gen».

Par­ti­et har inn­kalt både stor­tings­grup­pen og lands­sty­ret man­dag.

- Jeg har behov for å kon­sul­te­re par­ti­et, sier Ha­rei­de.

Hos KrF er det stor­tings­grup­pen som har det av­gjø­ren­de ordet i spørs­må­let om par­ti­et skal inn i re­gje­ring eller ikke.

Ikke som for­ven­tet

Også Frp-le­der Siv Jen­sen an­ty­det at man­dag er den nye D-da­gen for den vi­de­re skjeb­nen til son­dør­par­ti­ene. De må be­stem­me seg for om de går over i for­hand­lin­ger eller om re­gje­rings­for­sø­ket er over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun for­tel­ler at også Frp har inn­kalt sen­tral­sty­ret og lands­sty­ret man­dag.

Hun kan ikke si noe mer om hva slags re­gje­ring Norge kan vente seg.

- Ingen dag er som for­ven­tet, for det er kre­ven­de ting vi dri­ver med, sa hun.

Skal ha fri

Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de var for­nøyd med dagen.

- Det har vært en kon­struk­tiv dag. Nå ser jeg fram til å ha litt fri, sa hun da hun satte seg inn i dro­sjen uten­for Stor­tin­get.

På spørs­mål fra NTB om tekst­job­bing in­ne­bæ­rer at par­ti­ene har job­bet med en mulig platt­form, sa Skei Gran­de:

- Vi har job­bet kon­kret med po­li­tikk.

Bi­stand

Etter over 80 timer med son­de­rin­ger er det svært lite som har lek­ket ut av kon­kret inn­hold fra de fire par­ti­enes for­søk på å danne en re­gje­ring sam­men.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men kil­der sier til NRK at son­dø­re­ne er enige om å bruke 1 pro­sent av na­sjo­nal­bud­sjet­tet på bi­stand, uten at KrF mener å kunne inn­kas­se­re dette som en blank seier.

Høyre vil nem­lig at bi­stan­den bru­kes på andre om­rå­der - som støt­te til han­del - og andre og færre land - enn det KrF øns­ker. (©NTB)

Les også
Nyhetstørke om regjeringssamtaler