Datatilsynet vurderer frimurer-søk

Datatilsynet skal nå vurdere om Magazinets publisering av medlemslistene til Frimurerlogen er i strid med loven.

Flere losjebrødre i Den Norske Frimurerordenen mener Internett-versjonen av medlemslisten er i strid med personregisterloven. De har skrevet brev til Datatilsynet der de ber om at de stanser Magazinets søkefunksjon på Internett.

Brevene

"Dette er en type register som jeg ikke kan skjønne at Magazinet har lov til å legge ut åpent, eller for den saks skyld registrere? Jeg er selv frimurer, og oppfatter denne type offentliggjøring, spesielt i den kontekst som uvitenhet har skapt rundt frimureriet, som et inngrep i min private integritet, og at vi derfor her snakker om sensitiv informasjon. Jeg ber derfor Datatilsynet om å vurdere lovligheten av et register av denne type, og evt. pålegge Magazinet.no å stenge websidene med dette registert på", skriver frimurer i VI grad, Rune Meier fra Oslo i et brev til Datatilsynet.

En annen av losjebrødrene, Olav Kvinge, skriver følgende til Datatilsynet:
"Jeg har gitt Den Norske Frimurerorden tillatelse til å ha meg oppført som
medlem. Imidlertid har jeg IKKE gitt "Magazinet.no" denne tillatelsen. På
ingen måte har jeg blitt kontaktet av dette nettstedet for å kunne gi en
slik tillatelse. Jeg er sterkt i tvil om denne registreringen er forenlig
med personregisterloven."

- Sverting

- Dette er en sverting av brødrene. Jeg er stolt av å være frimurer, tordner Meier overfor Magazinet. Han mener at han har en god sak overfor Datatilsynet.
- Jeg jobber med personvernsaker til daglig i Skadeselskapet If, og kan ikke se annet enn at det her dreier seg om sensitive opplysinger, sier han. Han frykter nå at for eksempel arbeidsgivere kan komme til å bruke registeret til å sjekke om deres ansatte er frimurere.

Behandler saken

- Vi skal se på denne saken, og kan ikke kommentere den konkret noe nærmere før den er ferdigbehandlet, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet til Magazinet. På generelt grunnlag oppgir Helmers at man i henhold til personregisterloven må ha samtykke fra den som er registrert før navn legges ut på Internett.

- Det finns unntaksbestemmelser for pressen dersom informasjonen er gjenstand for journalistisk bearbeiding. Spørsmålet vi må finne svar på er om dette kommer inn under unntaksbestemmelsen, sier Helmers. Tidligere har Datatilsynet reagert skarpt på avisenes offentliggjøring av skattelistene og kritisert pressen for manglende journalistisk bearbeiding av listene. Magazinet-saken kan komme i samme kategori, antyder Helmers.

Per Ole Aalberg

Klikk her for å foreta søk på Magazinets frimureroversikt