Clemet vektla valgfriheten

Utdanningsminister Kristin Clemet lot foreldrenes valgfrihet gjøre utslaget i dagens Oasen-avgjørelse.

- I den samlede vurderingen som er foretatt i denne saken har jeg lagt vekt på prinsippet om at de foresatte skal ha en reell valgfrihet når det gjelder retten til å kunne velge skole for egne sine barn, sier utdannings - og forskningsminister Kristin Clemet i en kommentar til dagens vedtak i departementet.

I en pressemelding som ble sendt ut fra departementet etter at nyheten ble kjent gjennom Magazinet, kommer det frem at KUF har stilt flere vilkår for godkjenningen av Oasen. Det understrekes blant annet at de læremidlene skolen benytter må holde seg innenfor de rammer som er gitt i norsk lov, herunder likestillingsloven.

Departementet stiller også som forutsetning at Oasen retter seg etter Likestillingsombudets avgjørelse av 6. november 2001, inntil det eventuelt foreligger en annen avgjørelse i saken fra Klagenemnda for likestilling.
Ombudet slår i denne avgjørelsen fast at to tredjedeler av alle ACE-læremidlene strider mot likestillingsloven.

Departementet oppfordrer til slutt organisasjonen Morgendagens skole (MoS) om å gå inn i en dialog med Likestillingsombudet for å komme frem til en minnelig ordning om bruken av lærebøker i ACE-skolene. Denne dialogen er allerede i gang.

Per Ole Aalberg