aktivist: Den kristne amerikanske fredsaktivisten Cindy Sheehan har fått  Erik Byes Minnepris. Prisen blir overrakt under åpningen av Christianssand Protestfestival mandag 8. september.

Cindy Sheehan mottar Erik Byes Minnepris

Den kristne amerikanske fredsaktivisten Cindy Sheehan mottar Erik Byes Minnepris under åpningen av Christianssand Protestfestival mandag 8. september.

Cindy Sheehan (51) er en vanlig kristen husmor som ble verdenskjendis etter at hun mistet sønnen sin i Irak. Hun var kvinnen som fikk antikrigsbevegelsen i USA til å røre på seg. Blant annet satte hun og medhjelperne for tre år siden opp telt på ranchen til George W. Bush i Texas, skriver Protestfestivalen på sine nettsider.

-Hun er en kristen kvinne fra grasrota som har reist seg og protestert. En kvinne som er helt i Protestfestivalens ånd, sier medarrangør Svein Inge Olsen til DagenMagazinet.

Cindy møtte presidenten i 2004 sammen med flere soldatfamilier. Hun ble rasende da hun i etterkant oppdaget de plantede begrunnelsene for at USA gikk til krig mot Irak. Hun ble den samlende frontfigur for fredsbevegelsen.

I fjor ble hun arrestert i Kongressen for å ha protestert mot demokratenes manglende vilje til å stille president George Bush for krigsrett.

Hun har også støttet 9/11 Truth-bevegelsen, som mener kollapsen av tvillingtårnene ser ut som en kontrollert nedriving, og forlanger ny etterforskning av terrorangrepene.



Motløs

Hun trakk seg tilbake fra førstelinje i antikrigsbevegelsen i fjor etter å ha gitt opp å få USA ut av Irak. Hun kunngjorde i en pressemelding at hun var motløs og desillusjonert og ikke lenger orket kampen, som hadde kostet henne ekteskapet, ført til uvennskap med de gjenlevende barna og tømt kontoen hennes. I sin blogg skrev hun:

«Dette er mitt avskjedsbrev som frontfigur for den amerikanske antikrigskampanjen. Jeg vil ta det lille jeg har igjen og dra hjem. Jeg vil reise hjem og være mor for mine gjenlevende barn og forsøke å vinne tilbake noe av det jeg har mistet.»

Nå jobber de som kaller seg «Grassroots Action Center» for å få Cindy inn i Kongressen i 2008. Cindy Sheehan har imidlertid absolutt ikke gitt opp fredskampen. Hun er travelt opptatt med å holde fredsforedrag rundt i USA.



Kommer til Kristiansand

Cindy Sheehan kommer til Kristiansand for å motta prisen. Leder av Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Dagmar Karin Sørbøe, vil holde tale. Det samme vil statsråd Magnhild Meltveit Kleppa. Prisen deles ut av Erik Byes datter Anne Eriksdatter Bye.
DM