Bussdrapene: Siktede fengsles i fire uker

Man­nen som er sik­tet for å ha drept tre per­soner i bus­sen i Årdal, er va­re­tekts­fengs­let i fire uker, de to førs­te ukene i iso­la­sjon.

I alle de fire ukene er han ilagt brev- og be­søks­kon­troll. Der­med fikk po­li­ti­et fullt med­hold i sin be­gjæ­ring i Ber­gen ting­rett tors­dag.

Den sik­te­de 30-årin­gens for­sva­rer, Fred­rik Ver­ling, ba i ret­ten om at kli­en­ten skul­le løs­la­tes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg ber om at han blir løs­latt fordi vil­kå­re­ne for va­re­tekts­fengs­ling etter min me­ning ikke er inn­fridd. Det er et tema om han kan øde­leg­ge bevis, på­vir­ke vit­ner og unn­dra seg retts­for­føl­gel­se hvis han slip­pes ut. Det leg­ger jeg til grunn at han ikke vil gjøre, sa Ver­ling til NTB før kjen­nel­sen var klar.

Han drøf­ter med kli­en­ten sin tors­dag etter­mid­dag om fengs­lin­gen skal ankes.

- Kan bli borte

Dette var aktor, po­liti­in­spek­tør Sidsel Isach­sen, uenig i.

- Vi mener det er fare for at han skal på­vir­ke vit­ner og til­pas­se for­kla­rin­gen sin hvis han slip­pes ut nå. Det er også nær­lig­gen­de fare for at han blir borte hvis han ikke hol­des i va­re­tekt, sa Isach­sen.

30-årin­gen var tors­dag for­mid­dag i så dår­lig for­fat­ning at han ikke kunne møte til fengs­lings­mø­tet i Ber­gen. Han er så langt ikke av­hørt, men po­li­ti­et job­ber for at det skal skje så raskt som mulig.

Ob­duk­sjon

Ob­duk­sjo­nen av de drep­te ble av­slut­tet ons­dag, opp­ly­ser Sogn og Fjor­da­ne po­liti­dis­trikt.

- Po­li­ti­et har ikke mot­tatt den fore­lø­pi­ge ob­duk­sjons­rap­por­ten, og kan der­for ikke kom­men­te­re denne ennå, heter det i en presse­mel­ding.

Po­li­ti­et vars­ler også at ar­bei­det med å samle in­for­ma­sjo­nen fra ob­duk­sjo­nen med den tek­nis­ke un­der­sø­kel­se­ne av bus­sen vil ta tid. Po­li­ti­et fort­set­ter med avhør av vit­ner, og det kan være ak­tu­elt å inn­kal­le en­kel­te vit­ner flere gan­ger. Denne tak­tis­ke delen av etter­forsk­nin­gen vil vare inn i neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sak­kyn­di­ge

De sak­kyn­di­ge som skal vur­de­re 30-årin­gen som er sik­tet for buss­dra­pe­ne, er klare. Det er Jan Øy­stein Berle, Knut Dalen og Gun­nar Jo­hann­es­sen. Po­li­ti­et ba Sogn ting­rett opp­evne tre retts­psy­kia­trisk sak­kyn­di­ge som skal gjen­nom­føre en full ju­di­si­ell ob­ser­va­sjon av man­nen som er sik­tet for dra­pe­ne.

En full­sten­dig ju­di­si­ell ob­ser­va­sjon fore­tas for å be­døm­me den sik­te­des sinns­til­stand - og for å av­kla­re hvor­vidt ved­kom­men­de kan vur­de­res som til­reg­ne­lig eller util­reg­ne­lig i en kom­men­de straffe­sak.

Jan Øy­stein Berle er spe­sia­list i psy­kia­tri og er over­lege ved Psy­kia­trisk di­vi­sjon ved Hauke­land uni­ver­si­tets­sjuke­hus, også kjent som Sand­vi­ken syke­hus. Det er her den 30-åri­ge man­nen for tiden er inn­lagt.

Pro­fes­sor Knut Dalen er spe­sia­list i kli­nisk nevro­psy­ko­lo­gi, mens Gun­nar Jo­hann­es­sen er spe­sia­list i psy­kia­tri. Sist­nevn­te er nest­le­der i psy­kia­trisk grup­pe i Den retts­me­di­sins­ke kom­mi­sjon.

De sak­kyn­di­ge har fore­lø­pig fått en frist til 10. fe­bru­ar 2014. (©NTB)