FAMILIEKAMP: George W. Bush (i midten) vil at broren Jeb skal satse på å bli ny president i USA. Her er Bush sammen med president Barack Obama og de tidligere presidentene George H. W. Bush, Bill Clinton og Jimmy Carter. (Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix)

Bush ber broren stille til presidentvalg

USAs tid­li­ge­re pre­si­dent Geor­ge W. Bush ber sin bror Jeb satse på å bli re­pub­li­kansk pre­si­dent­kan­di­dat ved val­get i 2016.

Om det ikke var for den tunge arven fra upo­pu­læ­re Geor­ge Ws pre­si­dent­pe­rio­de, ville tro­ligJeb, som har vært gu­ver­nør i Flo­ri­da, vært fa­vo­ritt til å bli no­mi­nert.

Om han skul­le be­stem­me seg og der­etter vinne, ville han følge sinbror og sinfar til Det hvite hus og der­med nær­mest etab­le­re et fa­mi­lie­dy­nas­ti i Det ovale kon­tor. Spe­si­elt in­ter­es­sant ville det være om mot­par­ten blir Hilla­ry Clin­ton, kona til en annen tid­li­ge­re pre­si­dent, Bill Clin­ton.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bush ut­tal­te seg i for­bin­del­se med åp­nin­gen av sitt nyepre­si­dent­bi­blio­tek i Dal­las i Texas tors­dag, der pre­si­dent Ba­rack Obama sam­men med alle tid­li­ge­re pre­si­den­ter som er i live, var blant gjes­te­ne.

I in­ter­vju­er i for­kant av bi­bliote­kåp­nin­gen sa Bush at han vil ha vært død lenge når his­to­ri­en fri­kjen­ner ham forin­va­sjo­nen avIrak. Men han håper han bi­drar til fri­kjen­nel­sen med bi­blio­te­ket der han fram­står som le­de­ren av et land under an­grep som måtte ta vans­ke­li­ge be­slut­nin­ger.

Bush endte sine åtte år i Det hvite hus som den minst po­pu­læ­re pre­si­den­ten på lange tider, både på grunn av Irak-kri­gen, den ta­fat­te opp­tre­de­nen i for­bin­del­se medor­ka­nen Ka­tri­na i New Or­leans og fordi han ikke for­ut­såfi­nans­kri­sen. (©NTB)