Budsjettet gir svar på samarbeidsverdien

Statsbudsjettet for 2015, som legges fram i oktober, vil gi svar på hvor mye Kristelig Folkeparti har greid å vinne igjennom i sin rolle som støtteparti for den blå regjeringen.

Parti­le­der Knut Arild Ha­rei­de møter fre­dag KrFs lands­sty­re for å gjøre opp sta­tus et drøyt halv­år etter stor­tings­val­get. Et fullt for­ma­li­sert re­gje­rings­sam­ar­beid står ikke på dags­or­den ennå, men han ute­luk­ker ikke at det spørs­må­let kan komme opp se­ne­re.

- Vi vet at noen i par­ti­et øns­ker et fullt for­ma­li­sert sam­ar­beid, men jeg opp­le­ver at det er enig­het om at vi må skaf­fe oss er­fa­ring og se hva vi får igjen. Vi må bruke tiden til å ta med oss lær­dom, sier Ha­rei­de til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Spørs­må­let står ikke på agen­da­en ak­ku­rat nå, men jeg vil ikke se bort fra at det kan komme opp se­ne­re.

Satt dags­or­den

KrF-le­de­ren mener det ikke kan være tvil om at hans parti har satt dags­or­den i flere saker som har vist ty­de­lig igjen utad.

- Vi har fått en hånd på rat­tet. Selv om vi ikke er en del av re­gje­rin­gen så på­vir­ker vi.

- I talen til Lands­sty­ret vil jeg se til­ba­ke på halv­året som er gått og så peke på kur­sen fram­over. I rea­li­te­ten hand­ler det al­le­re­de nå om å se mot kom­mune­val­get.

Re­el­le gjen­nom­slag

- Har det vært verdt pri­sen for KrF å være støtte­par­ti for re­gje­rin­gen gjen­nom et halvt år?

- Vi har ab­so­lutt fått be­ty­de­lig gjen­nom­slag. Vår ut­ford­ring nå er at vi har fått mange gode ord. I neste om­gang må vi se den re­el­le opp­føl­gin­gen fra re­gje­rin­gens side på våre vik­ti­ge saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ha­rei­de sier at det selv­sagt gjel­der vik­ti­ge verdi­sa­ker som al­le­re­de har vært fram­me, men ikke bare det:

- Det hand­ler også om hele sor­te­rings­de­bat­ten, som har vært vel­dig lite fram­me i etter­kant av val­get og som er vik­tig for oss. Dess­uten gjel­der det om fa­mi­lie­po­li­tik­ken.

- Det er først og fremst bud­sjet­tet i ok­to­ber som vil vise et ty­de­lig merke av den pro­fi­len som KrF har vært med på å ut­for­me.

Ut­tel­ling?

- Vil sam­ar­beids-mo­del­len gi ut­slag på me­nings­må­lin­ge­ne etter hvert?

- Jeg tror ab­so­lutt at KrF har mu­lig­het til å øke opp­slut­nin­gen fram­over. Vi lig­ger litt under valg­re­sul­ta­tet. Det er ak­ku­rat sånn som det har vært de siste val­ge­ne. Men vi har en tendens til å mo­bi­li­se­re inn mot val­get.

- Vi har greid å mo­bi­li­se­re våre egne vel­dig bra, men vi må i enda stør­re grad lyk­kes med å trek­ke til oss nye vel­ge­re.

- Det store, gle­de­li­ge trek­ket ved stor­tings­val­get var av at vi fikk fire gan­ger så mange første­gangs­vel­ge­re som ved val­get i 2009. Vi har også fått en del yngre kvin­ner som vel­ge­re. Det er også po­si­tivt, men fort­satt har vi en stor lo­ja­li­tet og vi må sam­ti­dig lyk­kes med å trek­ke til oss nye, sva­rer Knut Arild Ha­rei­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bud­sjett og stra­te­gi

I følge in­for­ma­sjons­sjef Mona Høv­set skal lands­sty­ret blant annet ha en fore­lø­pig drøf­ting av po­liti­ana­ly­sen og de­batt om for­sla­get om re­ser­va­sjons­mu­lig­het. Det blir også be­hand­let en ut­ta­lel­se om Olje­fon­det og etikk samt noen or­ga­ni­sa­to­ris­ke saker.

DAGEN

KrFs Landsstyre

KrFs Landsstyre er partiets høyeste organ mellom landsmøtene

Landsstyret består av samtlige fylkesledere pluss partiets sentralstyre

Landsstyret i KrF møtes på et hotell i Oslo fredag og lørdag med etterfølgende møte for fylkeslederne

Landsstyrets forhandlinger er lukket for mediene