Budsjett-Jensen kjefter på Stoltenberg-regjeringen

Ar­bei­det med til­leggs­pro­po­si­sjo­nen er blitt sterkt pre­get av mange store, ube­tal­te reg­nin­ger etter den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen, iføl­ge fi­nans­mi­nis­ter Siv Jen­sen (Frp).

 Det var en spent og små­ner­vøs Siv Jen­sen som rett før 6.30 fre­dag mor­gen møtte pres­sen uten­for hjem­met sitt på Nord­strand før hun satte kur­sen mot Oslo sen­trum. Hun hol­der na­tur­lig­vis kor­te­ne tett til brys­tet, hva gjel­der inn­hol­det i til­leggs­pro­po­si­sjo­nen - den blå­blå re­gje­rin­gens for­slag til end­rin­ger og om­dis­po­ne­rin­ger i den rødgrøn­ne re­gje­rin­gens for­slag til stats­bud­sjett for neste år.

- Det får dere vite klok­ka 10, sa hun til NTB på spørs­mål om hvor­dan for­bru­ker­ne vil merke at lan­dets re­gje­rin­gen har fått ny farge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frem­skritts­par­ti-le­de­ren har vært åpen på at hun har latt seg over­ras­ke av det store an­sva­ret hun bærer som fi­nans­mi­nis­ter, og at dette an­sva­ret har med­ført noen våke­net­ter under bud­sjett­ar­bei­det.

Har sovet godt

Fre­dag mor­gen - an­gi­ve­lig etter å ha «sovet som en stein» - ved­gikk hun at hun var både spent og små­ner­vøs før hun skul­le møte Stor­tin­get for å rede­gjø­re for re­gje­rin­gens ønske om po­li­tis­ke og øko­no­mis­ke end­rin­ger.

- Det er førs­te gang jeg møter Stor­tin­get som stats­råd, og da skal man være litt skjer­pet, sa Jen­sen, som har åtte år bak seg som med­lem i Stor­tin­gets fi­nans­ko­mité. Hun po­eng­te­rer selv at hun der­for ikke er frem­med for om­fat­ten­de og tall­rike bud­sjett­do­ku­men­ter.

Re­sul­ta­tet er et godt og an­svar­lig bud­sjett som er til­pas­set de ut­ford­rin­ge­ne norsk øko­no­mi opp­le­ver - to­de­lin­gen i in­du­stri­en, fall og ut­sik­ter til yt­ter­li­ge­re fall i bo­lig­pri­se­ne og re­kord­lavt rente­nivå.

Stol­ten­bergs arve­synd

Jen­sen lover imid­ler­tid at det vil mer­kes at lan­det har fått en ny re­gje­ring - en re­gje­ring som «ten­ker helt an­ner­le­des» - men ad­var­te pres­sen mot «å spen­ne buen for høyt» og kjef­ter util­slørt på for­gjen­ger­ne i re­gje­rings­kon­to­re­ne. Neste års stats­bud­sjett kom­mer uunn­gåe­lig til å ha et ty­de­lig rødgrønt preg, fordi re­gje­rin­gen Stol­ten­berg «etter­lot seg en be­ty­de­lig meng­de ube­tal­te reg­nin­ger», iføl­ge Jen­sen.

- Det har vært mye å rydde opp i, sa hun og kom­men­ter­te se­ne­re på TV 2 at nye mil­lio­ner til asyl­fel­tet blir gjort for å hånd­te­re «arve­syn­den» etter re­gje­rin­gen Stol­ten­berg.

Stats­mi­nis­terErna Sol­berg (H) har over­for NTB selv løf­tet fram Stol­ten­berg-re­gje­rin­gens el­le­ve må­ne­ders stu­die­støt­te som et for­slag som må vur­de­res nøye, fordi reg­nin­gen ikke kom­mer før i 2015. Medie­lek­ka­sjer fre­dag tyder på at for­sla­get står for fall.

Vars­ler nye kurs

Folk vil uan­sett merke ty­de­lig at lan­det nå har fått en ny re­gje­ring, som har tyngde­punk­tet på andre siden av po­li­tik­kens midt­strek. Jen­sen lover at til­leggs­pro­po­si­sjo­nen tar inn­over seg be­ho­vet for støt­te fra Kris­te­lig Folke­par­ti og Venst­re for å bli ved­tatt i Stor­tin­get. Det betyr at alle de fire par­ti­enes po­li­tikk vil kom­mer ty­de­lig til syne i det en­de­li­ge bud­sjet­tet, lover hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når lan­det har fått en ny re­gje­ring, skal lan­det få ny po­li­tikk. Vi har lovet mye i valg­kam­pen og har vært klare på mye over­for vel­ger­ne. Det blir en ny kurs, og vi tar noen skritt. Men vi har hat kort tid på oss, og har der­for måt­tet gjøre det beste ut av den si­tua­sjo­nen, sa Jen­sen. (©NTB)