B'Tselem: Israelske militærdomstoler driver hvitvasking

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem har mistet all tiltro til militærdomstolene som skal straffeforfølge israelske soldater som begår overgrep i det de regner som okkuperte områder.

– Det er ikke lenger noe poeng i å jakte på rettferdighet og forsvare menneskerettigheter ved å arbeide med et system som har som oppgave å dekke over, slår den norskstøttede menneskerettsorganisasjonen fast.

B'Tselem kommer derfor ikke til å klage inn flere saker for militærdomstolene fordi de finner det nytteløst, kunngjorde de onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsvinnende få

I en rapport med tittelen"The Occupation's Fig Leaf: Israel's Military Law Enforcement System as a Whitewash Mechanism" dokumenterer B'Tselem 25 års erfaringer med militærdomstolene og hvor forsvinnende få saker som har ført til domfellelse.

B'Tselem har opp gjennom årene dokumentert mange og grove menneskerettsbrudd begått mot palestinerne i det de regner som okkuperte områder, og har klaget hundrevis av saker inn for militærdomstolene med krav om at de ansvarlige må stilles til ansvar.

Henlegges

B'Tselem har krevd 739 saker etterforsket siden 2000, der de mener at israelske soldater har drept, såret, banket opp eller brukt palestinske sivile som menneskelige skjold, eller med overlegg rasert palestinsk eiendom.

182 av sakene ble aldri etterforskes, mens 343 av dem ble henlagt. Bare 25 av sakene kom for retten, men få av disse endte med domfellelse. 132 av sakene befinner seg etter flere år fortsatt ett eller annet sted i systemet, mens 44 ganske enkelt har forsvunnet, viser rapporten.

Liten vilje

De israelske militærdomstolene og militærpolitikorpset er opprettet for å etterforske og straffeforfølge soldater som anklages for å ha brutt ordrer og direktiver, men har ikke mandat til å stille spørsmål ved ordrene i seg selv.

Etterforskningen i sakene har stort sett begrenset seg til å avhøre de anklagede og vitner, og viljen til å avdekke sannheten har vært liten, mener B'Tselem.

Mange av sakene henlegges fordi etterforskerne nærmest automatisk fester lit til de anklagede soldatenes egen versjon, selv om det ikke foreligger beviser som underbygger det de hevder, påpeker menneskerettsorganisasjonen.

I saker der palestinere er drept, stemples dette automatisk som et resultat av «kamphandlinger», noe som gir soldatene en stor grad av immunitet og straffefrihet, heter det videre i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvitvasker okkupasjonen

– Fra og med i dag kommer vi derfor ikke lenger til å klage saker inn for dette systemet, og vi vil heller ikke oppfordre palestinerne til å gjøre det, sa B'Tselems leder Hagai El-Ad da han onsdag kunngjorde menneskerettighetsorganisasjonens beslutning.

– Selv om vi nå endrer strategi, så endrer ikke dette vår faste besluttsomhet når det gjelder å avdekke sannheten og få slutt på okkupasjonen, fortsatte han.

– Vi kommer til å fortsette, slik vi alltid har gjort, med å dokumentere israelske menneskerettsbrudd i de okkuperte områdene, til å rapportere dem og til å forsøke å få slutt på dem, men vi vil ikke lenger bistå til et system som driver hvitvasking og som tjener som et fikenblad for okkupasjonen, sa Hagai El-Ad.