Brussels terrorrammede metrostasjon åpner igjen

Med væpnede soldater på perrongen har den terrorrammede metrostasjonen Maelbeek gjenåpnet i Brussel.

– Jeg føler meg slett ikke trygg. Jeg er redd, men jeg må jo på jobb, sier 45 år gamle Monique mens hun venter på T-banen påMaelbeek stasjon mandag morgen.

Det er litt over en måned siden terrorangrepet mot flyplassen og undergrunnen iBrussel kostet 32 mennesker livet og såret flere hundre. 16 av dem døde på Maelbeek stasjon da en selvmordsbomber utløste sprengstoffet sitt midt i morgenrushet 22. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fortsatt vokter tungt væpnede soldater metrosystemet sammen med spesialhunder. Og det er ikke så tettpakket med mennesker på Maelbeek som det normalt er.

– Det pleier å være langt flere mennesker her, sier 24 år gamle Fanny Borfiga på vei til jobb.

– Jeg er ikke redd. Det kan skje overalt. Noen føler seg kanskje tryggere med soldatene her, men hva kan de egentlig gjøre? sier hun til NTB.

Gradvis

FlyplassenZaventem er fortsatt ikke tilbake i full drift, men trapper gradvis opp til planlagt normal drift i juni. Flytoget startet å gå igjen fredag idet dagliglivet begynner å nærme seg normalen igjen i Brussel.

– Fra i dag er alle metrostasjonene åpne igjen. Maelbeek var den siste. Men vi kjører fortsatt med ekstra sikkerhetstiltak, sier Cindy Arents i transportselskapet STIB.

– Vi har brukt fire uker på å utbedre skadene på spor, vegger og elektrisk anlegg. Men det var ingen strukturelle skader på stasjonen, sier hun.

Gransking

Den belgiske regjeringen har vært under sterkt press etter terrorangrepet.

En granskingskommisjon fra nasjonalforsamlingen er i gang med å undersøke om ting burde og kunne vært gjort annerledes i tiden før angrepet, som ekstremistene iIS sier de sto bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samferdselsminister Jacqueline Galant har allerede trukket seg etter at det ble kjent at alvorlige feil i flyplassikkerheten ble påpekt allerede i fjor. Også innenriksministerJan Jambon og justisminister Koens Geens har tilbudt seg å gå av, men er blitt bedt om å fortsette.