Brune strømninger

Magazinets avsløring av nyutgivelsen av Zions Vises Protokoller viser at det fortsatt eksisterer en del brune strømninger i kristelighetens absolutte ytterkanter, skriver redaktør Vebjørn K. Selbekk.

Stig Bergmann opererer nemlig med en slags teologisk begrunnelse for sin spredning av jødehat. Hans forkvaklede syn går ut på at det er de hvite anglosaksiske folkeslagene som er det nye Israel. En ganske grov avart av erstatningsteologien, med andre ord.

For så vidt er ikke dette noen ny fremgangsmåte. Den utstøtte katolikken Alfred Olsen argumenterte på noenlunde samme vis da han drev sitt jødefiendtlige enmannskorstog på første halvdel av 90-tallet.

Nasjonal Samling prøvde også å markedsføre en ?kristeliggjort? antisemittisme før krigen. Det var ikke mange kristne som bet på agnet. Men noen lot seg dessverre lure.

Slike holdninger ligger selvfølgelig milevis unna ekte kristen tro. Men så lenge det finnes folk som arbeider aktivt for at slike ideer skal få innpass i kristne miljøer, er det grunn til å være på vakt.

Vi er også smertelig klar over at Stig Bergmann ikke er alene om å forsøke å innfiltrere kristen-Norge med brunstripede holdninger. Det finnes flere leverandører av slikt kvasiteologisk tankegods der ute. De må røykes ut.

Vebjørn K. Selbekk