Opprørspoliti rydder Rabaa Adawiya-plassen i Kario onsdag, der medlemmer av det muslimske brosrskapet og tilhengere av den avsatte egyptiske presidenten Mohamed Mursi har oppholdt seg og demonstrert . (Foto: Reuters / Stringer / NTB Scanpix)

Brorskapet: - Egypt risikerer borgerkrig

Egypt kan bli et nytt Syria, ad­va­rer Det mus­lims­ke bror­skap. Flere hund­re egyp­te­re skal ha blitt drept i sam­men­støt ons­dag, og myn­dig­he­te­ne har inn­ført unn­taks­til­stand.

An­sla­ge­ne over an­tall drep­te sprik­te vold­somt etter at sik­ker­hets­styr­ke­ne gikk til ak­sjon mot til­hen­ge­re av Egypts av­sat­te pre­si­dent Mo­ha­med Mursi.

Minst 149 men­nes­ker mis­tet livet over hele lan­det, iføl­ge myn­dig­he­te­ne. FN fryk­tet flere hund­re drep­te eller så­re­de, mens Bror­ska­pet hev­det at 2.200 men­nes­ker var drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Kairo bruk­te sik­ker­hets­styr­ke­ne bull­do­se­re for å fjer­ne telt­lei­ren ved Rabaa al-Ada­wi­ya, hvor til­hen­ge­re av Mursi og Bror­ska­pet har holdt til i halv­an­nen måned.

- Det er kvin­ner og barn der inne, måtte Gud hjel­pe dem. Dette er en ren be­lei­ring, et mi­li­tært an­grep mot en sivil pro­test­leir, sa stu­den­ten Kha­led Ahmed (20) til ny­hets­by­rå­et Reu­ters.

Tåre­gass­gra­na­ter reg­net over de­mon­stran­ter som nek­tet å fjer­ne seg. I ut­kant­en av lei­ren brøt det ut gate­kam­per, og lyden av auto­mat­vå­pen ga gjen­lyd i ga­te­ne.

Dat­te­ren drept

En av le­der­ne for Det mus­lims­ke bror­skap, Mo­ha­med El-Beltagi, an­kla­get kuppre­gi­met og for­svars­sjef Abdel Fattah al-Si­si for å hisse til bor­ger­krig. Han ba Bror­ska­pets støtte­spil­le­re fort­set­te de­mon­stra­sjo­ne­ne.

- Jeg sver­ger til Gud: Hvis dere blir hjem­me, vil Abdel Fattah al-Si­si gjøre dette lan­det til Syria. Han vil trek­ke na­sjo­nen inn i en bor­ger­krig slik at han selv unn­slip­per gal­gen, hev­det El-Beltagi, som mis­tet sin 17 år gamle dat­ter i uroen ons­dag.

På kvel­den opp­lys­te en kilde i sik­ker­hets­tje­nes­te­ne at El-Beltagi og en annen po­li­ti­ker fra Bror­ska­pet var på­gre­pet. Da hadde myn­dig­he­te­ne al­le­re­de er­klært unn­taks­til­stand som skal vare i én måned fram­over. I Kairo, Alex­and­ria og en rekke egyp­tis­ke pro­vin­ser ble det inn­ført port­for­bud på kvelds- og natte­tid.

De blo­di­ge sam­men­stø­te­ne i ho­ved­sta­den ut­løs­te uro og vold også andre ste­der i lan­det, og sør i Egypt ble flere kir­ker an­gre­pet av yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­ter.

Vise­pre­si­dent Mo­ha­med El­Ba­radei, som tid­li­ge­re ledet Det in­ter­na­sjo­na­le atom­energi­by­rå­et, nek­tet å ak­sep­te­re myn­dig­he­tens volds­bruk og trakk seg fra re­gje­rin­gen i pro­test.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Har ikke våpen

Midt­østen-fors­ker Jacob Høi­gilt ved forsk­nings­stif­tel­sen Fafo deler ikke fryk­ten for at det kan bryte ut bor­ger­krig i Egypt.

- Det er vans­ke­lig å se hvor kri­gen skul­le komme fra. Bror­ska­pet er ikke noen mi­li­tant or­ga­ni­sa­sjon og har ikke våpen, sier han til NTB.

Li­ke­vel kan uroen bli svært ska­de­lig for Egypt og for­sø­ket på å etab­le­re et fun­ge­ren­de de­mo­kra­ti i lan­det.

- Mi­li­tæ­ret har tatt et valg om å knuse mus­lim­brød­re­nes de­mon­stra­sjo­ner og sam­ti­dig av­skå­ret dem fra å bli med i en vi­de­re de­mo­kra­tisk pro­sess, sier Høi­gilt.

Uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) for­døm­te ons­dag vol­den i Egypt. Det samme gjor­de myn­dig­he­te­ne i en rekke andre land, og en tals­mann for USAs pre­si­dent Ba­rack Obama ba Egypts mi­li­tæ­re le­de­re re­spek­te­re men­neske­ret­tig­he­ter og inn­føre de­mo­kra­ti.

- Var for­sik­ti­ge

Mens Bror­ska­pet be­skyl­der re­gje­rin­gen for å ha stått bak en mas­sa­kre i Kairo, hev­det myn­dig­he­te­ne at de gikk for­sik­tig fram mot de­mon­stran­te­ne.

Ons­dag kveld hadde po­li­ti­et om­si­der fått kon­troll over pro­test­lei­ren ved Rabaa al-Ada­wi­ya-mos­ke­en, iføl­ge Egypts stat­li­ge ny­hets­byrå MENA. En mind­re leir ved al-Na­h­da-tor­get ble fjer­net i løpet av kort tid tid­li­ge­re på dagen.

Blant dem som mis­tet livet i sam­men­stø­te­ne i ho­ved­sta­den, var en jour­na­list i en ara­bisk avis og en bri­tisk ka­mera­mann som job­bet for TV-ka­na­len Sky News. Iføl­ge egyp­tisk TV ble fire po­liti­folk drept av Mur­si-til­hen­ge­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mo­ham­med Mursi fra Det mus­lims­ke bror­skap vant i fjor det førs­te frie pre­si­dent­val­get i Egypts his­to­rie. I juli i år ble han av­satt av mi­li­tæ­ret, og siden da har lan­det vært pre­get av vol­de­lig uro og store de­mon­stra­sjo­ner. (©NTB)

Les også
Bibelselskapets bokbutikk i Egypt påtent