SIVILSTYRT PARTI: - Dette er ikke et islamistisk parti i den gamle forståelsen av ordet. Det er ikke teokratisk, men et sivilstyrt parti, sa partileder Mohammad al-Mursi da det nye Frihets- og Rettferdighetspartiet ble lansert lørdag. Foto: John Solsvik

Brorskapet danner politisk parti

Muslimsk Brorskap har dannet et politisk parti som kan vinne opp mot halvparten av plassene i nasjonalforsamlingen ved valget i Egypt i september.

- Det er ikke er islamistisk parti, sier leder Mohammed al-Mursi.
Lørdag annonserte Muslimsk Brorskap (MB) i Egypt at de har dannet Frihet- og Rettferdighetspartiet som skal kjempe om plasene ved valget til nasjonalforsamlingen i høst. Generalsekretær Mohammad Hussein opplyste på en pressekonferanse at den rådgivende forsamlingen i Brorskapet har vedtatt å danne et politisk parti.
- Vi har fulgt rådets vedtak om å danne Frihets- og Rettferdighetspartiet og vedtatt partiprogrammet, sa Hussein lørdag.
Han la til at partiet vil bli ledet av MBs politibyråmedlem Mohammed al-Mursi.
- Partiet vil være uavhengig av MB men vil likevel koordinere vedtakene med Brorskapet, sa al-Mursi.
- Dette er ikke et islamistisk parti i den gamle forståelsen av ordet. Det er ikke teokratisk, men et sivilstyrt parti, sa al-Mursi som er det nye partiets leder.
Egypts grunnlov forbyr partier som er basert på religion, klasse eller regionale interesser.
Observatører hevder det nye partiet på det meste kan få 45 til 50 prosent av stemmene ved valget i september. Det er første valget etter folkeopprøret i februar som tvang president Hosni Mubarak til å gå av.

Islamsk styre

Pastor Jan Stengsholt ved Den anglikanske kirken i Kairo tror Egypt innen ett år vil ha en eller annen form for islamsk styre.
- Luften er i ferd med å gå ut av entusiasmen for mer opprør og kampen for demokrati. Det eneste folk ønsker seg nå er ro og orden. Det er klart hvilken retning det går i: Innen et år vil Muslimsk Brorskapå styre Egypt sammen med de militære og folk fra det gamle regimet, sier Stengsholt til Dagen.
Han tror framtiden for Egypt blir mer demokratisk enn under diktaturet til Mubarak.
- Men fordi de vil kombinere de demokratiske tankene med sharia-lover, vil vi få et skinn-demokrati med frihet innen visse grenser. Det betyr ingen full religiøs frihet for kirkene eller de kristne i Egypt. I praksis vil man bare ha lov å skifte religion hvis man går til islam, slik ordningen også er i dag, sier Stengsholt.

Dempe frykt

Tidligere har Brorskapet stilt uavhengige kandidater ved parlamentsvalgene på grunn av et forbud mot MB fra 1954. Ved valget i 2005 fikk de en femdel av plassene.
Muslimsk Brorskap prøver å dempe frykt blant folk for et islamistisk flertall i parlamentet. De sier de er villig til å samarbeide med sekulære grupper i det kommende valget, og de har valgt å vente med å utpeke en presidentkandidat til valget på president i november.