Shamima Begum (bildet) reiste til Syria sammen med to jevnaldrende venninner etter å ha blitt rekruttert av IS mens hun fortsatt var skoleelev i London. Foto: PA / AP / NTB

Britisk høyesterett avgjør skjebnen til «IS-brud»

Britisk høyesterett innleder mandag behandlingen av saken til Shamima Begum, som ble med i IS som 15-åring, og som så mistet sitt britiske statsborgerskap.

Spørsmålet som høyesterett skal ta stilling til, er om Begum (20) skal få komme tilbake til Storbritannia for å anke saken, slik hun har bedt om.

IfølgeBBC vil kjennelsen kunne få store følger ikke bare for Begum, men også for andre som har havnet eller havner i lignende situasjoner i framtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begum reiste til Syria sammen med to jevnaldrende venninner etter å ha blitt rekruttert av IS mens hun fortsatt var skoleelev i London.

Da IS ble drevet vekk fra sitt selverklærte kalifat, endte hun opp i en kurdiskdrevet leir i Nord-Syria, der hun i februar i fjor ble intervjuet av BBC og ba om å få komme hjem.

– Sikkerhetstrussel

I stedet besluttet den britiske regjeringen å ta fra henne statsborgerskapet ved å vise til at hun også har statsborgerskap i Bangladesh, der foreldrene hennes kommer fra. Begrunnelsen er at hun utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Under intervjuet var Begum høygravid, men barnet døde bare noen uker gammelt. Tidligere har hun mistet to andre barn.

I juli konkluderte tre dommere i en ankedomstol med at Begum bør få komme til Storbritannia for å anke avgjørelsen.

Prinsipielt viktig

Etter dette vant regjeringen fram med sitt ønske om å anke saken til høyesterett ettersom en av dommerne mente at saken reiser en rekke generelle spørsmål som er viktig for allmennheten.

Begum hevder at hun giftet seg med en nederlender som hadde konvertert til islam like etter at hun ankom IS-kontrollert territorium i Syria.

Begum er født og oppvokst i Storbritannia, og Bangladesh nekter å gi henne statsborgerskap. Dermed er hun nå i realiteten statsløs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to andre jentene som reiste til Syria samtidig som Begum, er begge døde.