Utenriksminister Børge Brende på NATO-toppmøtet på Celtic Manor i Newport i Wales i forrige uke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Brende: – Vi støtter Obamas initiativ mot ISIL

Den norske regjeringen stiller seg bak president Barack Obamas strategi for å nedkjempe IS, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Dette var enviktig tale fra president Obama, hvor han la fram en bred strategi for kampen mot ISIL, og hvor han la vekt på at partnere i regionen og Golfen må ta en lederrolle, sier Brende i en kommentar til NTB.

Fjernsynstale i natt:Obama lover økt støtte til syriske opprørere

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brende fastslår at Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL, er den største trusselen ikke bare for Irak og Syria, men også for landene i regionen og internasjonalt.

Som vi erfarte i sommer, får den også følger for Norge. Vi støtter president Obamas initiativ for å samle det internasjonale samfunn for å bekjempe ISIL på ulike måter. ISILs usedvanlige brutalitet gjør klar handling nødvendig, sier Brende.

Les også:Delte meninger i USA om Obamas tale

– ISIL har ikke oppstått over natten, men har vokst fram i ly av politisk ustabilitet iIrak og borgerkrigen iSyria. ISIL har effektivt utnyttet de mulighetene som har oppstått etter langvarig konflikt i begge land, fastslår Brende.

Les også:Norsk forsker tror ikke Obama kan tilintetgjøre IS

Ingen enkle løsninger

Utenriksministeren er soleklar på at enkle løsninger nærmest er ikke-eksisterende. Han peker på at fortsatt humanitær innsats er avgjørende for å bistå sivilbefolkningen som rammes hardt av IS' herjinger. Norge har så langt i år bidratt med 175 millioner kroner i humanitær bistand til Irak og 750 millioner til Syria.

Samtidig er Brende klar på at bistandspenger ikke er nok, og at en politisk løsning både i Irak og i Syria er avgjørende for å lykkes i kampen mot IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som president Obama la vekt på, må det arbeides bredt og langs flere spor. ISIL vil bli bekjempet med politiske, økonomiske, og militære virkemidler. Det vil ta tid, sier han.

Maktdeling

Brende mener en deling av makt mellom religiøse og etniske grupper vil være avgjørende for å slå tilbake trusselen fra IS, og viser blant annet til at statsminister Haider al-Abadi i Iraks nye regjering har med seg både sunnimuslimske, kurdiske og sjiamuslimske visestatsministre.

– Irak og landene i regionen må ta eierskap og lede an for å beskytte sine samfunn. Sunnimuslimer og golfstatene må ta en lederrolle mot ISIL. Når moderate sunnier bidrar, kan kampen mot ISIL lykkes.

Brende er også glad for Obamas ulike initiativ om fremmedkrigere overfor FNs sikkerhetsråd – ikke minst forslaget om et såkalt høynivåmøte. Han understreker at dette er et område som krever styrket internasjonalt samarbeid, og han gjentar anslaget fra PST om at minst 50 personer med tilknytning til Norge har reist til Syria.