Brende: – Sterkt press på Midtøsten-partene

Tida er i ferd med å renne ut, slår utenriksminister Børge Brende fast etter nok et forsøk på å fremme en tostatsløsning for Israel og Palestina.

– Tostatsløsningen står i fare, konkludererBrende (H).

Fredag deltok han sammen med rundt 20 andre utenriksministre iParis i et fransk initiativ for å få fredsprosessen tilbake på sporet. Også den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault frykter tostatsløsningen for et selvstendigPalestina ved siden av Israel er i «alvorlig fare».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tida er i ferd med å renne ut. Både vold og bosetninger er med på å undergrave tostatsløsningen, istemmer Brende.

– Hvis man ikke greier å etablere en politisk prosess nå, så risikerer man at det er en enstats-realitet som mer og mer etablerer seg. Det er helt avgjørende å hindre det, sier han til NTB etter møtet.

LES:Brende nekter å gi opp håpet om Palestina

Kritisk

VerkenIsrael eller palestinerne var representert på møtet i Paris, som i stedet skal legge til rette for en internasjonal fredskonferanse senere i sommer.

– Direkte forhandlinger fungerer ikke, konkluderte Ayrault ifølge AFP før møtet.

– Parismøtet har bare hardnet de palestinske standpunktene og skjøvet freden lenger unna, og går inn i historien på den måten, sierEmmanuel Nahshon i det israelske utenriksdepartementet til AFP.

Israel er dypt kritisk til det franske initiativet og hevder at ethvert forsøk fra verdenssamfunnet på å diktere en fredsløsning er dømt til å mislykkes.

StatsministerBenjamin Netanyahu vil bare forhandle direkte med palestinerne, noe palestinerne ikke lenger vil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bilaterale forhandlinger uten internasjonal medvirkning er noe som tilhører historien, har palestinernes statsministerRami Hamdallah slått fast.

Ifølge AFP er også amerikanerne lunke til Paris-initiativet, selv om utenriksministerJohn Kerry deltok i Paris.

Dagsorden

Brende tror Paris-forsøket kan være nyttig.

– Gjennom det franske initiativet har man satt konflikten på dagsordenen. Der har den ikke vært de siste månedene, sier han.

– Det ble etablert en bred enighet om å understreke viktigheten av en tostatsløsning basert på grensene fra før 1967. Det var alle enige om, sier han om slutterklæringen fra møtet.

Erklæringen inneholder imidlertid ingen ting om striden rundt Jerusalems status som hovedstad i de to områdene.

– Jeg tror nok palestinerne hadde håpet på enda mer konkrete forpliktelser i denne erklæringen, men kanskje det aller viktigste er det sterke presset som nå legges på begge parter for å gjenoppta forhandlingssporet, sier Brende.

På sporet

Brende avviser at verdenssamfunnet bør ta over hele prosessen når israelerne og palestinerne selv ikke engang makter å bli enige om å forhandle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det avgjørende er partenes eierskap til og ansvar for å få dette på sporet igjen. Det er ingen ting som tyder på at det nå vil være hensiktsmessig å hoppe bukk over partene, sier han.

– Men uten en politisk horisont er jeg redd for at både volden og motsetningene kan øke, så det blir enda vanskeligere å skape en tostatsløsning over tid.