Brende refser hatopplæring

– Det er fullstendig uakseptabelt å oppfordre til vold eller gi heltestatus til personer som utøver vold, sier utenriksminister Børge Brende.

Nå har utenriksminister Børge Brende svart påskriftlige spørsmål fra stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp). Rytman er leder for Israels venner på Stortinget.

Først spurte han om Brende offentlig vil fordømme antisemittisme man ser i palestinske områder og andre steder, basert på rapporten fra Palestinian Media Watch om at palestinske utdanningssystemer lærer barn å hate jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om hatopplæring sier Brende at det er «fullstendig uakseptabelt å oppfordre til vold eller gi heltestatus til personer som utøver vold».

Bekymret for språkbruk

Statsråden sier han er bekymret for at «språkbruk som oppfordrer til og hyller voldsbruk» kan føre til «eskalering av konfliktnivået og ytterligere polarisering mellom partene». Bekymringen har Norge tatt opp med begge parter i konflikten flere ganger.

Brende peker på at religiøse ledere har et spesielt ansvar for å fremme åpenhet og toleranse.

– Trakassering og vold mot personer eller grupper basert på religion er uakseptabelt, skriver Brende.

Han viser til at regjeringen til høsten vil komme med en handlingsplan mot antisemittisme.

– Dette er en tematikk som står høyt på regjeringens dagsorden.

Bistand-uenighet

På spørsmål om fangelønn til terrordømte palestinere i israelske fengsler understreker Brende at palestinske styresmakter flere ganger har forsikret ham om at norske midler ikke går til fangelønn.

3. mai gjentok utenriksministeren overfor president Mahmoud Abbas at fangelønn-ordningen er uakseptabel og at palestinske selvstyremyndigheter vil være tjent med å avskaffe ordningen. Brende lover at han vil gjenta dette også i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rytman er fornøyd med at Brende fortsetter å legge press på palestinske selvstyremyndigheter for å få slutt på finansieringen av terrorister.

– Det er viktig at Norge fortsetter innsatsen mot propaganda og desinformasjon. Det vil bidra til å dempe konfliktnivået. Men jeg håper og vil fortsatt kjempe for at Norge også skrur igjen pengekranen hvis lønning av dømte terrorister ikke opphører. Hvis dialog ikke fungerer og de ikke vil lytte så må vi handle, sier Rytman.

– Norske penger til palestinerne går til statsbygging og institusjonsutvikling, som det er i alles interesse at videreføres. Dette blir også understreket fra israelske myndigheter, skriver Brende.