Brende: - Positive meldinger om valget i Ukraina

Utenriksminister Børge Brende (H) sier det er et godt tegn at presidentvalget i Ukraina var vellykket. Men den nye presidenten vil ha store utfordringer med å få kontroll i Øst-Ukraina, tror han.

- Jeg er vel­dig glad for at val­get kunne gjen­nom­fø­res i 23 av 25 fyl­ker. Det blir spen­nen­de å se kon­klu­sjo­nen fra valg­ob­ser­va­tø­re­ne, men de fore­lø­pi­ge vur­de­rin­ge­ne er at val­get har gått langt bedre enn fryk­tet. Bort­imot 90 pro­sent av be­folk­nin­gen har kun­net stem­me, for­tel­ler Bren­de NTB man­dag mor­gen.

Uten­riks­mi­nis­te­ren var i Kiev fre­dag. Der hadde han møter med både Ukrai­nas fun­ge­ren­de stats­mi­nis­ter Ar­senij Jat­senjuk og med Petro Poro­sjen­ko, man­nen som etter alt å dømme fikk rent fler­tall i pre­si­dent­val­gets førs­te runde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bren­de tror for­ret­nings­man­nen er rett per­son til å tvin­ge gjen­nom øko­no­mis­ke re­for­mer og kjem­pe mot kor­rup­sjon i Ukrai­na.

- Det blir en kjempe­ut­ford­ring å lose gjen­nom as­so­sia­sjons­av­ta­len med EU og skape fred i øst. Han må være klar på ret­tig­he­te­ne til den rus­sisk­ta­len­de mi­no­ri­te­ten og strek­ke ut en hånd til dem. Men sam­ti­dig må han være knall­hard og ikke til­la­te de pro­rus­sis­ke, mi­li­tan­te se­pa­ra­tis­te­ne, sier Bren­de.

NTB