Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på plass i høringen i Stortinget torsdag i forbindelse med videresalg av marinefartøyer. (t.h avdelingsdirektør Jon Erik Strømø). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Brende: – Mulige straffbare forhold i Nigeria-saken

Utenriksminister Børge Brende (H) opplyser at hans departement har varslet Riksadvokaten om mulige straffbare forhold hos Forsvarets logistikkorganisasjon i forbindelse med videresalg av marinefartøyer.

– UD ser alvorlig på mulig brudd på eksportkontrollregelverket. Departementet har derfor i denne saken innrettet et mulig straffbart forhold til Riksadvokaten, sa statsråden under høringen i Stortingets kontroll – og konstitusjonskomité torsdag ettermiddag.

Brende sier at spørsmålet er hvorvidt det ble gitt uriktig, ufullstendige eller villedende opplysninger i forbindelse med utførsel av fartøyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er nå til vurdering hos påtalemyndigheten, sier utenriksministeren.

Brende sier Utenriksdepartementet ikke har gjort noe feil i saken om de omstridte båtsalgene, som Dagbladet har avdekket.

Systemsvikt

Utenriksministeren ville ikke svare konkret ja eller nei på spørsmål fra komiteens leder Martin Kolberg (Ap) om han mener det kun er Forsvaret som har ansvaret i saken.

Utenriksdepartementet har vurdert fartøyene som sivile fartøy ut ifra informasjonen departementet fikk fra Forsvaret, framholder Brende.

– Som forsvarssjefen redegjorde for tidligere i dag, var ikke Forsvaret gode nok til å forvisse seg om hvem kundene var og har ikke sjekket kundene godt nok. En systemsvikt som forsvarssjefen slo fast, sier han.

Søreide: Rutinesvikt

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier nigeriabåt-sakene har avdekket svikt og brudd på forsvarlig forvaltning, og også mulige lovbrudd.

– Det som synes klart, er at retningslinjer ikke er fulgt, og det er klare indikasjoner på svikt i flere deler av systemet. Jobben min er å bidra til at dette ikke må skje igjen, sa Søreide i sin innledning.

Hun sier den største utfordringen har vært å få skaffet fullstendig informasjon og dokumentasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har blitt avdekket rutinesvikt og mangel på dokumentasjon, noe som har ført til manglende etterprøvbarhet og uklarheter ved flere avhendinger. Disse bruddene på ansvarlig forvaltning er i seg selv alvorlige og gir også grunn til å stille spørsmål om lovbrudd er begått, uttalte forsvarsministeren.

– Vanskelig å komme til bunns

Fortsatt er mye uklart i saken.

Ledelsen i meglerfirmaet NMA strever blant annet med å gjøre rede både for penger og kontrakter i salget av et kystvaktfartøy for Forsvaret.

– Det er vanskelig å komme skikkelig til bunns, mener Helge Thorheim (Frp), saksordfører for kontroll- og konstitusjonskomiteens undersøkelser av salget av marinefartøyene.

Bodø-selskapet Norsk Megling og Auksjon (NMA) ble bedt om å stå for salget av kystvaktfartøyet KV Titran, og torsdag forklarte blant andre daglig leder Morten Larsos og styreleder og advokat Cato Helstrøm seg for komiteen.

MNA-ledelsen nektet blant annet for at selskapets representanter besøkte Haakonsvern slik besøksprotokollen fra marinebasen viser.

– Det er jo oppsiktsvekkende, sier Thorheim til NTB. (©NTB)