Brende kraftig i rette med Russlands brudd på folkretten

Utenriksminister Børge Brende (H) var soleklar på at Russlands annektering av Krim er et alvorlig brudd på folkeretten da han holdt sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget tirsdag.

- I hjer­tet av Euro­pa er vi i dag kon­fron­tert med al­vor­li­ge brudd på folke­ret­tens grunn­prin­sip­per og en makt­po­li­tikk som til­hø­rer en annen tid. La meg være helt klar på hva vi nå er vitne til:

For førs­te gang siden andre ver­dens­krig har en euro­pe­isk stat med makt an­nek­tert en del av et nabo­land. Vi er i en ny fase iRuss­lands for­hold til om­ver­de­nen, fast­slo utenriksministerBørge Bren­de da han åpnet rede­gjø­rel­sen fraStor­tin­gets ta­ler­stol.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han un­der­stre­ket at både Norge og våre sam­ar­beids­part­ne­re iNATO ogEU har for­dømt Russ­lands fram­gangs­måte ved inn­lem­mel­sen avKrim og byen Se­vasto­pol i Den rus­sis­ke fø­de­ra­sjon.

- Folke­retts­lig har ingen stat rett til å in­ter­ve­ne­re over­for andre sta­ter med væp­net makt, gjen­nom tvang og annen util­bør­lig inn­blan­ding, enten de gjør det selv eller gjen­nom støt­te til lo­ka­le ak­tø­rer, sa Bren­de og un­der­stre­ket sam­ti­dig at det ikke fin­nes uav­hen­gi­ge rap­por­ter som be­kref­ter over­grep mot rus­sis­ke mi­no­ri­te­ter på Krim eller i det øst­li­ge Ukrai­na.

Bren­de gjen­tok også at Norge har slut­tet opp om EUs til­tak og føl­ger opp ved­ta­ke­ne i NATO.

(©NTB)