Brende kaller atomavtalen med Iran historisk

Av­ta­len om Irans atom­pro­gram er his­to­risk, mener uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H), som er på besøk i Is­rael. Av­ta­len er his­to­risk dår­lig, mener Is­ra­els stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu.

- Det er en seier for di­plo­ma­ti­et at det er opp­nådd enig­het om en fore­lø­pig av­ta­le for Irans atom­pro­gram, sier uten­riks­mi­nis­te­ren.

Av­ta­len kom på plass etter in­ten­se for­hand­lin­ger i Genève. Den ble skre­vet under mel­lom Iran og de fem faste med­lem­me­ne i FNs sik­ker­hets­råd pluss Tysk­land natt til søn­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en his­to­risk av­ta­le, som leg­ger grunn­la­get for en fram­ti­dig av­ta­le der Iran av­står fra å ut­vik­le atom­vå­pen. Dette er ve­sent­lig. Vi tren­ger ikke flere land med atom­vå­pen i ver­den, vi tren­ger færre, sier Bren­de.

- His­to­risk dår­lig

Fra Is­rael har det kom­met ster­ke re­ak­sjo­ner på av­ta­len, som iføl­ge stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu er en his­to­risk tabbe.

- Det som ble opp­nådd i natt i Genève, er ikke en his­to­risk av­ta­le, men en his­to­risk dår­lig av­ta­le, sier Netanyahu.

- Øko­no­misk press mot Iran, kunne ha ført til en mye bedre av­ta­le, mener den is­ra­els­ke stats­mi­nis­te­ren.

Økt sta­bi­li­tet

Uten­riks­mi­nis­te­ren håper og tror at av­ta­len om det irans­ke atom­pro­gram­met, kan bidra til å øke sta­bi­li­te­ten i hele Midt­østen.

- Det at man har fått denne av­ta­len på plass, og skal følge opp med en ny av­ta­le om seks må­ne­der, bi­drar til at hele re­gio­nen in­di­rek­te er sta­bi­li­sert, sier Bren­de.

Dag­li­ge in­spek­sjo­ner fra Det in­ter­na­sjo­na­le atom­energi­by­rå­et (IAEA) er selv­sagt en for­ut­set­ning for hele av­ta­len, un­der­stre­ker Bren­de, som håper at den en­de­li­ge av­ta­len som nå skal job­bes fram, vil få virk­ning i mange tiår fram­over.

Trus­ler om bom­bing

Bren­de hadde søn­dag mor­gen et fro­kost­møte med Netanyahus sik­ker­hets­råd­gi­ver Yossi Cohen, som gjen­tok dette bud­ska­pet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De hadde helt klart håpet på en av­ta­le som var enda kla­re­re på at Iran må de­stru­er­te sin ka­pa­si­tet to­talt når det gjel­der an­rik­ning av uran, sier Bren­de.

Is­rael har gjen­tat­te gan­ger truet med å bombe de irans­ke atom­an­leg­ge­ne, men Bren­de håper at Genève-av­ta­len in­ne­bæ­rer at denne trus­se­len blir lagt død.

- Dette in­ne­bæ­rer at trus­le­ne om an­grep og bom­bing av Iran ikke len­ger er ak­tu­el­le, mener han.

På­vir­ker freds­pro­ses­sen

For­hol­det mel­lom Is­rael og USA har lenge vært an­strengt, og is­rae­ler­ne har de siste ukene dre­vet iher­dig lobby­virk­som­het for å hind­re at atom­av­ta­len med Iran skul­le komme på plass.

En­kel­te fryk­ter nå at Netanyahus mis­nøye med ame­ri­ka­ner­ne kan få føl­ger for vil­jen hans til å etter­kom­me pres­set fra Wash­ing­ton og for­hand­le fram en en­de­lig freds­av­ta­le med pa­le­sti­ner­ne.

- Jeg tror i ut­gangs­punk­tet ikke at man kan se dette i sam­men­heng, mener Bren­de.

- Men sam­ti­dig er det ikke noen tvil om at når denne mid­ler­ti­di­ge av­ta­len er på plass, så kan selv­sagt USA og uten­riks­mi­nis­ter John Kerry i enda stør­re grad kon­sen­tre­re seg om å få på plass en freds­av­ta­le mel­lom Is­rael og pa­le­sti­ner­ne innen ut­gan­gen av april neste år, sier han. (©NTB)