Brende frykter russisk annektering av Krim

Utenriksminister Børge Brende (H) tror Russland kan komme til å annektere Krim-halvøya etter søndagens sterkt kritiserte folkeavstemning.

- Når et over­vel­den­de fler­tall har stemt ja til å bli en del avRuss­land, er det nær­lig­gen­de å fryk­te at rus­ser­ne nå an­nek­te­rer Krim i strid med folke­ret­ten, sier han til NTB.

Iføl­ge en valg­dags­må­ling stem­te 93 pro­sent for at den selv­styr­te re­gio­nen i Ukrai­na skal bli del av Russ­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er det minst over­ras­ken­de re­sul­ta­tet man kunne tenke seg. Folke­av­stem­nin­gen ble gjen­nom­ført med rus­sis­ke sol­da­ter i Krims gater. Den er ikke le­gi­tim og i strid med folke­ret­ten, sierBren­de, viser til at Russ­land an­er­kjen­te Krim som del av Ukrai­na i 1994.

- Det er uhørt å gjen­nom­føre en folke­av­stem­ning på et annet lands ter­ri­to­ri­um med egne sol­da­ter i ga­te­ne, fort­set­ter han.

Til­tak fra EU

Bren­de ute­luk­ker ikke at EUs uten­riks­mi­nist­re man­dag ved­tar nye re­strik­ti­ve til­tak over­for Russ­land. Norge vil i så fall følge opp, fast­slår han.

- Pu­tins opp­tre­den er po­pu­lær hos mange i hjem­lan­det, men den kos­ter dyrt i form av ka­pi­tal­flukt. Bør­se­ne stu­per og ru­be­len fal­ler, sier han.

Spørs­må­let om Ves­ten neg­li­sje­rer fler­tal­let på Krim ved å se bort ifra re­sul­ta­tet av folke­av­stem­nin­gen, be­sva­rer han slik:

- Det er å snu si­tua­sjo­nen full­sten­dig på hodet. Folke­av­stem­nin­gen er ikke le­gi­tim, den bry­ter mot folke­ret­ten og deler av be­folk­nin­gen boi­kot­ter den. I til­legg til sol­da­te­ne, er den rus­sis­ke pro­pa­gan­da­en av et slikt om­fang at den mang­ler side­styk­ke etter den kalde kri­gen, sier Bren­de.

Nye toner

Søn­dag inn­gikk Ukrai­na og Russ­land en vå­pen­hvi­le på Krim fram til 21. mars. Av­ta­len in­ne­bæ­rer iføl­ge rap­por­te­ne at blo­ka­den av ukrains­ke mi­li­tær­in­stal­la­sjo­ner opp­he­ves. Det er også for­vent­nin­ger om nye po­li­tis­ke for­hand­lin­ger.

- Det er vik­tig at uroen på Krim ikke sprer seg til øst­li­ge deler av Ukrai­na. Hvis Russ­land nå øns­ker å inn­le­de po­li­tis­ke sam­ta­ler med Ukrai­na, så er det po­si­tivt, sier Bren­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har li­ke­vel store pro­ble­mer med be­gre­pet «vå­pen­hvi­le».

- Det er grunn til å spør­re seg hva et løfte om vå­pen­hvi­le på et annet lands ter­ri­to­ri­um egent­lig im­pli­se­rer, sier den nors­ke uten­riks­mi­nis­te­ren, som også har mer­ket seg at så mange som 50.000 i Mosk­va lør­dag pro­te­ster­te mot Russ­lands fram­ferd i Ukrai­na.

- Det viser at det fin­nes en rus­sisk op­po­si­sjon mot en po­li­tikk som in­ne­bæ­rer brudd på in­ter­na­sjo­nal rett, sier han.

NTB