Utenriksminister Børge Brende gjennomgår her ebola-sjekk og utspørring på den militære flyplassen i Dakar i Senegal, på vei til Liberia. Brende er den første ministeren som besøker området etter ebolautbruddet i Vest-Afrika. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Brende forberedt på sterke inntrykk i Liberia

Intet unntak ble gjort for utenriksminister Børge Brende (H). Også han ble febertestet da han tirsdag ankom ebola-rammede Liberia – som første utenlandske minister etter at epidemien brøt ut.

– Jeg har forberedt meg godt og vært gjennom en sikkerhetsbrief før jeg kom hit. Jeg har også lært å ikke håndhilse på noen her, sier Brende til NTB idet han ankommer Liberia tirsdag.

For selv ikke en norsk statsråd slipper unna å få et lasertermometer rettet mot pannen av sikkerhetsvaktene på flyplassen i hovedstaden Monrovia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å sjekke folk for feber er et av flere tiltak myndighetene bruker for å avdekke om noen er syke eller bringer det fryktede viruset med seg i kroppen. Det gjelder alle, enten man er VIP eller vanlig.

Ebolaepidemien i Liberia og nabolandene Guinea og Sierra Leone synes å være ute av kontroll. Daglig meldes det om nye smittetilfeller og nye døde. Antall dødsofre har for flere dager siden passert 4.000, men mørketallene er store.

Sterke inntrykk

Brende sier til NTB at han er forberedt på mange sterke inntrykk, men han er ikke redd. Han mener det er viktig at han besøker Liberia i den vanskelige tiden landet går gjennom nå.

– Det er viktig at vi støtter opp om de rammede landene og ikke isolerer dem, påpeker han, samtidig som norske myndigheter bevilger enda mer penger til bekjempelsen av ebolaepidemien.

Under oppholdet i Monrovia besøker Brende blant annet en ebolaklinikk som er i ferd med å bli bygd. Å besøke et allerede operativt sykehus som behandler ebolasyke pasienter, står derimot ikke på planen. Det er for farlig.

Vil stenge grensene til de ebola-rammede landene. Se intervjuet på NRK:

Møter helsepersonell

I tillegg til politiske møter Børge Brende blant andre president Ellen Johnson Sirleaf, skal utenriksministeren også møte lokalt helsepersonell som trosser faren og risikerer livet for å behandle det stadig økende antall ebolasyke pasienter som kommer til sykehus og helseklinikker i Liberia.

Men helsevesenet i det lutfattige landet er fra før av dårlig utbygd og klarer ikke å håndtere det nærmest eksplosive virusutbruddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At nesten 100 lokale helsearbeidere allerede er døde etter selv å ha blitt smittet av viruset, gjør også at mange ikke tør hjelpe til selv om behovet for flere sykepleiere og leger bare øker.

Streik

Mandag gikk dessuten mange leger, sykepleiere og ambulansesjåfører i Liberia ut i streik med krav om høyere lønn og bedre beskyttelsesutstyr.

Streiken kan i verste fall undergrave innsatsen mot epidemien i Liberia, som er det hardest rammede landet. Epidemien har tatt livet av over 2.000 mennesker i Liberia så langt. Det er vel halvparten av alle mennesker som har dødd av sykdommen til nå.

– Det er svært uheldig med streiken, og jeg håper partene finner en løsning, sier Brende.

Les også
800 soldater satt i isolat på grunn av ebolafrykt
Les også
Norge stiller med Hercules-fly i kampen mot ebola
Les også
Ebolapasient døde i Tyskland
Les også
25 personer behandler ebolasyk kvinne ved Ullevål
Les også
Norske misjonærer i Vest-Afrika frykter ebolaEbola