Breiviks advokat kan ikke møte til ankesak 29. november

Ankesaken om terrordømte Anders Behring Breiviks soningsforhold er berammet i Borgarting lagmannsrett 29. november, men advokaten hans har meldt forfall.

Det er satt av fire dager til saken.

– Staten har bedt om en rask beramming, og lagmannsretten har lagt opp til beramming av saken i slutten av november. Om det blir det endelig tidspunktet avhenger også av om motparten har anledning da, sa regjeringsadvokat Marius Emberland til NTB tidligere fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Breiviks advokat Øystein Storrvik har tidligere antydet at han har tett program hele høsten og ville foretrekke at ankesaken først kommer på nyåret.

Storrvik sier til NTB at han tror saken først kommer opp i 2017.

– Jeg har meddelt gyldig forfall fordi jeg samme uken er berammet i trippeldrapssaken fra Pakistan i Borgarting lagmannsrett. Men det er retten som bestemmer, og jeg venter på svar, sier Storrvik.

Han regner med at lagmannsretten finner ut av dette, ettersom det er to alvorlige saker i samme domstol samme uke.

Brudd på menneskerettigheter

Breivik stevnet i fjor staten for brudd på menneskerettighetene under soningen. I april i år konkluderte Oslo tingrett med at soningsforholdene innebar brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 3 om forbud mot umenneskelig eller nedverdigende behandling.

Staten ble frifunnet for brudd på artikkel 8 om respekten for privatliv.

Regjeringsadvokaten anket dommen både på grunn av rettsanvendelsen og bevisvurderingen.

Av sikkerhetshensyn ble tingrettssaken ført i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien, men det er ennå ikke klart hvor ankesaken skal føres.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har ikke fått noen forespørsel ennå, men det kommer vel på et eller annet tidspunkt, sier fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug ved Telemark fengsel til NTB.

16 siders anke

I statens 16 sider lange anke går regjeringsadvokat Marius Emberland gjennom punkt for punkt i tingrettens dom og tilbakeviser dem. Anken gjelder både rettsanvendelse og bevisvurdering.

Regjeringsadvokaten mener Breivik ikke på noe tidspunkt har vært utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling.

– Tvert imot har han gjennom de snart fem årene som har gått siden pågripelsen vært underlagt et humant og ansvarlig soningsregime, som gradvis er tilpasset ut fra løpende fengselsfaglige vurderinger, heter det i anken.

Risiko

I vurderingen av nødvendigheten av de sterke sikkerhetstiltakene rundt Breivik, som bruk av glassvegg, nakenransakelse og at han ikke får ha kontakt med andre innsatte, mener staten at tingretten har lagt feil bevisbedømmelse til grunn og ikke har tatt høyde for hvilken risiko han kan utgjøre.

– At tingretten legger avgjørende vekt på hans gode oppførsel i fengselet, gir et utilstrekkelig grunnlag for hvilken fare Breivik reelt sett utgjør. I den forbindelse vil staten minne om at Breivik i hele sitt voksne liv utad stort sett har fremstått for omverdenen som en høflig og veloppdragen mann, med unntak av én dag, 22. juli 2011, står det i anken. (©NTB)