Breivik: – Staten forsøker å drepe meg ved isolasjon

Anders Behring Breivik mener det bare er snakk om tid før han knekker sammen av sikkerhetsregimet i fengslet. Han mener staten vil drepe ham med isolasjon.

Breivik forklarte seg onsdag i rettssaken om soningsforholdene han har vært under i fengsel. Han tok da opp det han selv karakteriserte som et «stort antall» selvmord i norske fengsler, noe han mener viser at soningsanstaltene her i landet er de mest inhumane i den vestlige verden.

– Norge dreper 15 fanger i året gjennom isolasjon. I fem år har staten forsøkt å drepe meg ved hjelp av denne metoden. Hvis jeg ikke lykkes med å overbevise retten her i dag, vil staten lykkes med å drepe meg, sa Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har vært nær ved å la meg knekke tidligere og jeg er nær ved å knekke nå. Selv den sterkeste person har en grense, sa Breivik.

De såkalte overlevelsestaktikkene han bruker for å motvirke effektene av «mental nedbryting, demoralisering og følelse av håpløshet og meningsløshet», er dessuten i ferd med å miste sin virkning. «Apatinivået» hans har steget fra 30 til 50 prosent, ifølge 37-åringens egen vurdering.

Han opplever også «angst, irritabilitet, humørsvingninger og skam over ikke å mestre tortur», oppga han.

– Alt dette er umenneskelig belastende. Det er ikke mulig å vinne kampen over håpløsheten når man er underlagt slike restriksjoner og ikke vet når de skal ende, sa Breivik.