– Brannene er terror mot Israel

Store mannskaper kjemper videre mot en rekke kratt- og skogbranner. Statsminister Benyamin Netanyahu sier ildspåsettere vil bli regnet som terrorister.

Fredag morgen morgen brøt det ut nye branner i Beit Meir nær hovedveien mellom Tel Aviv og Jerusalem og nær Kiryat Gat sør i Israel.

Ifølge politiet er brannen i Beit Meir et resultat av ildspåsettelse, og to personer er pågrepet. En tredje flyktet fra stedet, skriver Jerusalem Post. Minst ti hus brant ned til grunnen før brannmenn fikk kontroll over situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere frilanser for Dagen, Anne Berit Fjermedal Gali, er bosatt i moshaven Givat Yearim, omkring en kilometer i luftlinje fra Beit Meir.

– Jeg har ikke direkte sikt til Beit Meir, men jeg kan se hvordan røyk stiger opp over en bakkekam. Vinden er sterk, men heldigvis blåses ilden i motsatt retning av hvor jeg bor, sier hun til Dagen.

Hun føler seg trygg i Givat Yearim. Etter de tragiske brannene på Karmelfjellet i 2010, der over 40 personer mistet livet, valgte mange lokalsamfunn i Israel å fjerne kratt og skog rundt private hjem.

– Her i Givat Yearim fjernet vi store mengder furu, en tresort som er lett antennelig. Jeg føler meg derfor ganske trygg, men dersom vinden snur, vet en aldri, sier hun.

Mange evakuert

Magen David Adom, som er det israelske motstykket til Røde Kors, har behandlet over 100 personer for lettere røykskader og fraktet dem til sykehus.

Rundt 80.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine, de fleste fra utkanten av Haifa. Her har en rekke bolighus har gått opp i flammer og rundt 700 bygninger er skadet av røyk og ild. Store deler av Haifa har i perioder vært uten strøm, og blir av noen kategorisert som en krigssone.

Samuel Aweida er gift med norske Bjørg Aweida og er pastor i den messianske menigheten Beit Eliahu ved foten av Karmelfjellet. Han opplyser til Dagen at ingen i menigheten, eller i Israelsmisjonens arbeid, er skadet i de mange brannene.

– Men flere menighetsmedlemmer er blant de evakuerte. De vet ikke når de får flytte hjem igjen og noen frykter at husene deres er rammet av ilden, sier Aweida.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Dagen snakker med pastoren på telefon, er medlemmer av menigheten i gang med å smøre flere hundre sandwicher. Disse vil i løpet av sabbaten bli distribuert av menighetens unge til evakuerte i Haifa. 

– Terrorisme

Statsminister Benjamin Netanyahu sier til israelske medier at all ildspåsettelse eller oppfordring til ildspåsettelse vil bli regnet som terrorisme.

– De som forsøker å svi av deler av Israel vil bli straffet hardt for dette, sier statsministeren.

Voldsomme skogbranner rundt Haifa torsdag:

 

Mistenkte i avhør

Israelsk politi og sikkerhetstjenesten Shin Bet har pågrepet flere mistenkte ildspåsettere, men er tilbakeholdne med opplysninger om hvem de er.

– Shin Bet har sammen med politiet hentet inn flere mistenkte til avhør i forbindelse med mulig ildspåsettelse flere steder i landet, heter det i en kunngjøring.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Maan er fire palestinere pågrepet i forbindelse med brannene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Palestinsk hjelp

Palestinske brannmenn har måttet rykke ut til branner på Vestbredden, men palestinsk brannvesen har ifølgeThe Jerusalem Post også tilbudt hjelp til Israel.

Fire grupper brannmenn har de siste par dagene deltatt i brannslukkingsarbeidet i Haifa, mens ytterligere fire grupper har vært stasjonert i Jerusalem-området.

Feiring i sosiale medier

Men det har også vært feiring i mange arabiske miljøer. Både Hamas og andre organisasjoner har lagt ut bilder og videoer av glade mennesker som jubler over brannene i Israel.

Flere knytter brannene til et nylig lovforslag i Knesset.

– De forsøkte å forby bønneropene, og Allah lot det regne ild over dem, skriver Hamas-lederen Izzat al-Risheq på Twitter. 

– Knusktørt

Flere måneder uten regn har gjort områder i Israel og de palestinske områdene knusktørre, og vind gjør at flammene sprer seg lett.

– Nå ber mange om at vinterregnet må komme. Det er sent ute i år, sier Anne Berit Fjermedal Gali til Dagen.