Bra politiske dokument

De tre partiene som har forhandlet om en ny regjeringsplattform på Sem Gjestegård har tydeligvis brukt tiden godt. Det resultatet de fremla på mandag, er etter vår mening et av de beste politiske dokumentene som er produsert på lenge.


Friskolene vil definitivt få gunstigere kår. Godkjenningsordningen blir enklere og de økonomiske forholdene bedre. Sem-kameratene har ikke gått så langt som å foreslå en full økonomisk likestilling mellom offentlige og private skoler. Men de har satt døren på gløtt...
Så har Valgerd tydeligvis fått gjennomslag for skatteløftet hun lanserte med blafrende pengesedler på Magazinets førsteside før valget. Ordningen med skattefradrag opp til 12 000 kroner for gaver til frivillige organisasjoner blir nå en del av den nye regjeringens politikk. Men det er viktig at reglene utarbeides på en slik måte at tiende og gaver til menigheter også kommer med i ordningen, slik Valgerd lovte i Magazinet.
Den nye regjeringsplattformen gjør det også sannsynlig at vi for første gang kan få en innskrenkning av gjeldende abortlov. Regjeringen vil begrense adgangen til å kreve abort fordi et barn er funksjonshemmet. Det er et viktig signal om at alt menneskelig liv er like mye verdt uansett helsetilstand. Og forhåpentligvis kan en slik innskrenkning få noen til å stille spørsmålet hvorfor funksjonshemmede fostre skal ha et større rettsvern enn funksjonsfriske.
På områdene skatt og næringsliv er det tydelig at Høyre har fått sette sitt stempel på det nye regjeringsdokumentet. Skattene går ned og næringslivet får bedre vilkår. Det er forøvrig samme medisin som Bush bruker for å møte de økonomiske vanskelighetene som truer USA.
Fellesuttalelsen fra de tre partiene bør være et godt grunnlag å regjere på gjennom de neste fire årene. Men da må gjestegårdsforhandlerne sørge for å få til et fornuftig samarbeid med det partiet de er avhengige av for å få realisert sine regjeringsdrømmer. I forholdet til Hagen har Bondevik & co tydeligvis ikke utøvd samme statsmannskunst som i forhandlingene på Sem Gjestegård.