Bøtelegger gjester som ikke spiser opp maten sin

Flere asiatiske restauranter i Tyskland ilegger gjestene en bot på en euro, eller litt over ni kroner, dersom de ikke tømmer tallerkenen sin. Hensikten er å unngå å kaste mat.

Det erKristeligt Dagblad i København som forteller om nyskapningen. De refererer Guoyo Luan som driver en sushi-restaurant i delstaten Baden-Württemberg.

Restauranten tilbyr gjestene sine å forsyne seg så mye de vil i løpet av to timer fra stor buffet. Men dersom tallerkenene ikke er tomme når de vil gå, må gjesten betale euro-boten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det heter jo «alt det du kan spise», ikke «alt det du kan kaste», sier Luan til den tyske internettavisen The Local.

Han har vært i restaurantbransjen i mer enn 20 år og kjenner så altfor godt til de haugene med matrester som hoper seg opp etter gjester som forsyner seg med mer enn de klarer å spise.

I Düsseldorf i delstaten Nordrhein-Westfalen tar den japanske restaurant Okinii en euro for rester etter kald mat og to euro for rester etter varmmat.

«Matavfall er ikke verdsatt – så bestill vennligst kun det du kan spise», skriver restauranten på sin hjemmeside.

En restaurant i byen Menden veier maten som gjestene setter igjen og krever to euro pr. hekto som ikke er spist opp.

Hos Luan har tiltaket virket, og tallerkenene blir nå som regel tømt. De omlag 9.000 kronene han har fått inn i bøter, har han gitt til veldedige formål.