Bosettere tvangsevakuert

SAMARIA (INN) Det kom til heftige sammenstøt mellom jødiske bosettere og sikkerhetsstyrker i Havat Gilad i helgen, etter at forsvarsminister Ben-Elieser beordret hæren til å evakuere utposten.

Ministeren ga ordren etter at bosetterne først hadde meddelt at de ville forlate stedet frivillig. Grunnleggeren av stedet, Moshe Zar, gikk torsdag ut og oppfordret bosetterne til å forlate utposten frivillig og på fredelig vis, for å unngå friksjoner mellom bosettere og styresmakter. Bosetterne opplyste at de ville oppholde seg i Havat Gilad over sabatten og deretter evakuere stedet.

Før sabbatens ble avsluttet lørdag ettermiddag ankom fem busser med politi og soldater Havat Gilad for å fjerne beboerne med makt. 30 mennesker ble skadet i de påfølgende sammenstøtene, som fortsatte ut over søndag formiddag.

Forsvarsminister Benjamin Ben Elieser har mottatt sterk kritikk fra høyresiden i israelsk politikk for sin beordring av hæren til aksjoner på hviledagen. I følge den jødiske tro kan militære aksjoner kun tillates hvis liv står på spill.
Ben Elieser forsvarte sin beslutning ved å si at: "Bosetternes opprør mot regjeringen er en liv-og-død fare."

Høyresiden kritiserte forsvarsministeren for å bruke evakueringene av utpostene som et middel for å gjøre seg bemerket i sin kamp for lederposisjonen i Arbeiderpartiet. Lederen for det Nasjonale Religiøse Parti, Effi Eitam, anklaget forsvarsministeren for å bringe evakueringen av utposter inn i Arbeiderpartiets valgkampanje. Han understreket også at kabinettet ikke har gitt sin oppslutning til evakuering av bosettninger.

Statsminister Ariel Sharon sendte lørdag kveld ut en pressemelding hvor han fordømte alle angrep på lov og orden. Han fordømte også beordringen av hundrevis av soldater som brøt sabatten.

Vanhelligelse av sabatten har tidligere bragt den israelske regjeringen i fare. Flyttingen av en turbin til det statseide elektritetsverket i Tel Aviv på en fredag kveld, fikk for noen år tilbake regjeringen til å vakle.

Inger Neuman Egholm ? Israelnetz