BORTFØRT: Guvernøren i delstaten Borno i Nigeria, Babagana Zulum, sammen med en av jentene som ble bortført av Boko Haram i 2014, men som nå har kommet til rette. Foto: AP / NTB

Bortførte skolejenter frigitt i Nigeria

To av de over 270 skolejentene som ble bortført av Boko Haram i Nigeria for sju år siden, har meldt seg for myndighetene.

Ruth Nglari Apagu tok kontakt med regjeringsstyrker nordøst i Nigeria sammen med ektemannen og to barn. Mannen var en av Boko Haram-soldatene som bortførte henne fra skolen i Chibok i april 2014.

Hassan Adamu meldte seg også for soldater i delstaten Borno, sammen med de to barna sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

57 av de over 270 skolejentene som ble bortført, har tidligere rømt fra den militante islamistgruppa Boko Harams fangenskap. 21 andre ble frigitt etter forhandlinger ledet av Røde Kors og Sveits i 2016, mens 82 ble løslatt i en fangeutveksling med nigerianske myndigheter året etter.

Over 100 av jentene er fortsatt savnet. At to av jentene nå har dukket opp, har igjen vakt håp hos de pårørende.

– Mange av foreldrene hadde gitt opp håpet, men med denne utviklingen håper vi at de fortsatt er i live og at de vil komme hjem, sier en lokal leder i Borno.

Boko Haram startet sitt væpnede opprør nord i Nigeria i 2009 og har ifølge eksperter stått bak minst 30.000 drap opp gjennom årene.

Tusenvis av mennesker er bortført og tvangsrekruttert, og 1,8 millioner mennesker er drevet på flukt i tre delstater nordøst i Nigeria.

Boko Haram er også aktive i nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun.