Bortførte hjelpearbeidere satt fri i Syria

Én danske, én svenske og tre andre personer som jobber for Leger Uten Grenser, er satt fri i Syria etter å ha vært holdt fanget siden januar.

De fem ble 2. ja­nu­ar tatt til fange av væp­ne­de per­soner nord i Syria, der de job­bet på flere syke­hus dre­vet av Leger Uten Gren­ser. Syke­hu­se­ne til­bød medi­sinsk hjelp til lo­kal­be­folk­nin­gen, som er hardt ram­met av bor­ger­kri­gen.

Tors­dag opp­lys­te hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen at gis­le­ne var slup­pet fri. Tre av dem ble fri­gitt 4. april, mens de res­te­ren­de to ble satt fri ons­dag. Hjelpe­ar­bei­der­ne kom­mer fra Dan­mark, Sve­ri­ge, Bel­gia, Sveits og Peru.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Be­folk­nin­gen ram­mes

- Vi er vel­dig glade og let­tet over at våre kol­le­ger en­de­lig er blitt fri­gitt, der­iblant vår dans­ke kol­le­ga, som er i ferd med å bli gjen­for­ent med sin fa­mi­lie, sier Michael Gyl­ling Ni­el­sen, leder for Leger Uten Gren­ser i Dan­mark.

- Det er utro­lig godt å vite at de er i god be­hold. Sam­ti­dig er vi opp­rørt over den ky­nis­ke hand­lin­gen som in­ne­bæ­rer at den hardt ram­me­de be­folk­nin­gen av­skjæ­res fra den hjel­pen de så de­spe­rat har behov for, sier han vi­de­re.

Vans­ke­lig si­tua­sjon

Of­re­ne for denne hand­lin­gen blir på lang sikt det sy­ris­ke folk, på­pe­ker Ni­el­sen.

- Drøyt 150.000 men­nes­ker i Jabal Akk­rad-re­gio­nen står nå uten vår hjelp.

Leger Uten Gren­ser har frem­de­les pro­sjek­ter andre ste­der nord i Syria, men sik­ker­hets­si­tua­sjo­nen gjør det svært vans­ke­lig å kunne gi den hjel­pen som trengs.

Det er fore­lø­pig ikke kjent hvem som sto bak bort­fø­rin­gen av hjelpe­ar­bei­der­ne.

NTB