PLØYBOY: VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen presenterer sin bok om Ola Borten Moe: «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy». (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Borten Moe: - Jeg kjenner meg ikke igjen

Sen­ter­par­ti­ets nest­le­der Ola Borten Moe vil ikke kom­men­te­re på­stan­de­ne om at han skal ha truet parti­le­der Liv Signe Na­var­sete, men sier han ikke kjen­ner seg igjen i be­skri­vel­se­ne av for­hol­det mel­lom de to i den uauto­ri­ser­te bio­gra­fi­en om ham.

De­batt­re­dak­tør i VG, Eli­sa­beth Skars­bø Moen, utga ons­dag sin uauto­ri­ser­te bio­gra­fi om olje- og energi­mi­nis­te­ren og Sp-nest­le­de­ren.

Boken bru­ker mye plass på å be­skri­ve det vans­ke­li­ge for­hol­det mel­lom Borten Moe og parti­le­der Liv Signe Na­var­sete. Det be­skri­ves som «uten til­lit, pre­get av ster­ke fø­lel­ser og mis­tenk­som­het».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg kjen­ner meg ikke igjen i de be­skri­vel­se­ne, sier Borten Moe til NTB.

- På ge­ne­rell basis er det rett å si at mitt for­hold til Liv Signe er både godt og av­klart, og jeg mener vi ut­fyl­ler hver­and­re som le­der­team sam­men med Tryg­ve Mag­nus Slags­vold Vedum. Både leder og jeg er i stand til å lede par­ti­et på en god måte.

For­fat­te­ren mener på sin side kon­flik­ten mel­lom Na­var­sete og Borten Moe er verre enn kon­flik­ten i Ar­bei­der­par­ti­et mel­lom Thor­bjørn Jag­land og Jens Stol­ten­berg på 1990-tal­let.

- Jeg vil si at Sp-kon­flik­ten er verre og mer an­strengt. Den er fylt av slad­der og nær­mest trus­ler, sier Skars­bø Moen.

Pi­kant nach­spiel

Borten Moe har sagt at han ikke vet om han vil lese boka, men iføl­ge for­fat­te­ren tok han selv kon­takt før påske for å få boka til­sendt, et ønske hun ikke etter­kom.

Skars­bø Moen send­te han imid­ler­tid bokas førs­te ka­pit­tel, som om­hand­ler pi­kan­te hen­del­ser på et nach­spiel der kun Borten Moe, for­fat­te­ren selv og Borten Moes tid­li­ge­re po­li­tis­ke råd­gi­ver Ivar Vig­de­nes del­tok.

LES OGSÅ: Sp vil si nei til tidlig ultralyd

- Synes du Skars­bø Moen var ufin som tok med dette nach­spie­let i boka?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det har jeg ingen kom­men­tar til, sier Borten Moe.

Iføl­ge boka var en av grun­ne­ne til at Na­var­sete ville bli kvitt Ivar Vig­de­nes som Borten Moes po­li­tis­ke råd­gi­ver, at han fes­tet for hardt.

Borten Moe satte i fjor høst sin stil­ling inn på at Vig­de­nes skul­le få fort­set­te, og iføl­ge boka truet han parti­le­de­ren med at hun ville få hele trøn­der­ben­ken på Stor­tin­get mot seg, der­som hun rørte Vig­de­nes.

Borten Moe vil ikke kom­men­te­re opp­lys­nin­ge­ne.

- Det er en uauto­ri­sert bok, og alt som står der må stå for for­fat­te­rens reg­ning, sier han.

Na­var­sete fra­falt i fjor høst kra­vet om at Vig­de­nes måtte gå, og ga som be­grun­nel­se at hun ikke «viss­te at han be­tyd­de så mye for Borten Moe». Vig­de­nes valg­te imid­ler­tid å slut­te tid­li­ge­re i år.

Sam­rø­re

Boken vier også plass til Borten Moes for­hold til tid­li­ge­re sjef for Den nors­ke olje­sel­skap, Erik Hau­ga­ne, som for­fat­te­ren om­ta­ler som et «sam­rø­re». Iføl­ge Skars­bø Moen kan det virke som Borten Moe som olje- og energi­mi­nis­ter har vært vik­tig for sel­ska­pets suk­sess de siste årene. Hun viser til at sel­ska­pet har fått mange li­sen­ser på sok­ke­len etter at Borten Moe tok over de­par­te­men­tet.

- Mitt for­hold til DNO og Erik Hau­ga­ne er et for­hold som er godt kjent, og om­talt mange gan­ger tid­li­ge­re, og det er ikke noe an­ner­le­des enn før, er det enes­te Borten Moe vil si om saken ons­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han vil hel­ler ikke kom­men­te­re opp­lys­nin­ge­ne i boka om at per­soner i hans nett­verk skal ha job­bet i ku­lis­se­ne for å skaf­fe ham en jobb i olje­sel­ska­pet, der­som det blir re­gje­rings­skif­te til høs­ten.

- Ville du vært in­ter­es­sert i en jobb i olje­bran­sjen der­som det blir et re­gje­rings­skif­te?

- Nei, altså, jeg skal være olje- og energi­mi­nis­ter, og jeg har ingen pla­ner om å slut­te i den job­ben, det er en av Nor­ges aller beste og vik­tigs­te job­ber, sier Borten Moe. (©NTB)

Ola Borten Moe

* Født 6. juni 1976 i Trondheim

* Barnebarn av statsminister og Sp-leder Per Borten (1913-2005)

* Olje- og energiminister siden 2011

* Nestleder i Senterpartiet siden 2011

* Stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Sør-Trøndelag fra 2005, men har sagt nei til gjenvalg kommende periode

* Leder i Sør-Trøndelag Nei til EU 2003-2005

* Utdannet agronom. Tok mellomfag i statsvitenskap og historie ved NTNU 1996-1999

* Bonde siden 1992

* Gift, har to barn

(Kilde: Olje- og energidepartementet, Stortinget) (©NTB)